A Toto és nővérei (Toto Si Surorile Lui) egyike annak a 15, az Európai Filmakadémia (EFA) által ajánlott filmnek, melyek közül majd a tagok választják ki a végső 5 jelöltből álló listát, amik versenybe szállhatnak a „Legjobb dokumentumfilm” díjáért. Az EFA 1988 óra minden évben kitünteti az európai filmművészet legfontosabb, legértékesebb alkotásait. A díjátadó ünnepség december 12-én, Berlinben kerül megrendezésre, amelyet az HBO élőben közvetít is majd.

A német-román származású Alexander Nanau rendezte, az HBO Europe és a Strada Film támogatásával gyártott Toto és nővérei meglepő utat járt be a nemzetközi filmfesztiválokon és gyorsan az elmúlt évek egyik leginkább díjazott román dokumentumfilmjévé vált. A film 2014 szeptemberében debütált a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon, azóta a világ több fesztiválján – Rotterdamban, Tribecában, Moszkvában és Melbourne-ben – is nagy sikerrel vetítették és sorra nyerte a rangos díjakat. Ez az alkotás vihette haza többek között a Zürichi Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó Golden Eye díját, a Varsói Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díját, a Lipcsei Dokumentumfilm Fesztivál Ökomenikus Zsűri, Trade Union Verdi és a Zsűri Fődíját és a közönségdíjat a firenzei Festival dei Popoli-n.

A 14 hónapon át forgatott film három román testvér megrázó története. A tízesztendős Totonel és a két idősebb nővére, a tizennégy éves Andreea, illetve a tizenhét esztendős Ana már nagyon várják az édesanyjukat, hogy végre kiengedjék őt a rácsok mögül, és hazajöjjön a börtönből. Miközben a gyerekek felcseperednek, sok nehézség közepette mindegyikük megtanulja, hogyan kell megállnia a saját lábán. Az a remény élteti őket, hogy amikor az édesanyjuk visszatér, a család újra együtt lesz, és akkor majd boldogan élhetnek.

A film limitált ideig, október 26-ig regisztráció nélkül elérhető az HBO GO oldalán.

TotoAndHisSister_HBOGO