A brit zeneipari szövetség, a BPI kimutatása szerint sorozatban hatodik éve csökkennek a lemezeladások a szigetországban. A tavalyi évben a digitális és fizikai formátumban eladott albumokból 7 százalékkal fogyott kevesebb, mint 2009-ben, számszerűsítve 119,9 millió lemezt vásároltak a britek 12 hónap alatt az egy évvel ezelőtti 128,9 millió helyett. A fizikai hanghordozók piacán katasztrofális a helyzet, a digitális albumeladások ugyanis önmagukban 30 százalékkal emelkedtek, mégsem tudták ellensúlyozni a piac visszaesését…

A tények azt mutatják, hogy a CD-eladások sokkal gyorsabban esnek, mint ahogyan a digitális eladások növekednek, a zenefogyasztási szokások változása eddig hátrányosan érinti az ágazatot. Míg 2009-ben 2,5 millió fizikai formátumban megjelent zenei kiadvány fogyott, addig tavaly már csak 1,9 milliót tudtak eladni. Ugyanakkor biztató lehet, hogy az értékesített kislemezek (fizikai+digitális formátumban együttvéve, igaz, előbbi alig nyom a latba) száma soha nem volt még olyan magas, mint az elmúlt esztendőben.

A CD-eladások hanyatlása komoly károkat okoz a viszonteladóknak, a HMV például éppen a héten jelentette be, hogy hatvan boltját kénytelen bezárni 2011-ben Nagy-Britanniában a kereslet visszaesése, és az emiatt kialakult profitcsökkenés miatt.

-est-