Warning: A non-numeric value encountered in /home/rhsmhi/wwwroot/rated.hu/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1444

Warning: A non-numeric value encountered in /home/rhsmhi/wwwroot/rated.hu/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1444

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pierre Filmon dokumentumfilmje a legendás operatőrről, Zsigmond Vilmosról mindenképpen érdekes és sok szempontból kivételes alkotás. Mégsem állítanám egyértelműen, hogy Filmon filmjén keresztül sokkal többet tudunk majd meg a „fény festőjéről”, mint amit magyarként eddig is illett róla tudnunk.   

Zsigmond Vilmos és Filmon barátsága 2013-ban kezdődött, amikor a francia rendező felkérte az operatőrt, hogy ő fényképezze első játékfilmjét. A közös munka során azonban Filmon úgy döntött, hogy a készülő játékfilm helyett, magáról Zsigmond Vilmosról forgat inkább filmet.

Az elkészült anyagból valóban nagyon sok érdekes dolgot megtudhatunk az Oscar- díjas operatőrről, ellenben Zsigmond Vilmos, a magánember inkább tartózkodó marad. Még akkor is megbújik a kamera mögött, ha jelen esetben csak rá fókuszálnak örökké hű barátai, a reflektorok.

Az operatőr zseni aprólékos pontossággal mesél munkamódszeréről, arról, hogy hogyan állította be egy adott munkájában a fényeket, vagy arról, hogy milyen is volt Woody Allennel dolgozni. Munkatársai és barátai történeteiből pedig kirajzolódnak a korabeli és a jelenkori Hollywood körvonalai is.

Véleményem szerint a film egyetlen hibája, hogy Filmon nem ás elég mélyre, inkább csak a Wikipédiában amúgy is megtalálható részleteket ismételteti el 1956-ról, a disszidálás nehézségeiről és a kezdeti évekről Amerikában. Filmon ugyan kapargatja a felszínt, vannak jó próbálkozásai, később mégis hagyja, hogy a fontosabb kérdések felett elsuhanjanak egy újabb izgalmas sztori kedvéért. Ilyenformán pedig a Zsigmond Vilmosról fényképezett közeli életlen és egy kicsit homályos marad.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal (kritika)
6.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (0 Szavazások)
0.0