2015 a kémek éve a moziban, hiszen idén olyan témába vágó filmek jöttek ki, mint a Kingsman, A kém, a Mission Impossible ötödik része, a James Bond: Spectre és most a már nagyon várt Kémek hídja, mely a Coen-fivérek forgatókönyve után Steven Spielberg rendezésében készült el és igaz történetet dolgoz fel. Ezúttal nem egy akciódús alkotást kaptunk a 20. század egyik legfontosabb direktorától, sokkal inkább a feszültségteremtésen van a hangsúly, bár a túlzott szentimentalizmussal átitatott megvalósítás útját állta egy valóban minőségi, (humorral megspékelt) drámának.

1960-ban járunk, a hidegháború kellős közepén, mikor az USA és a Szovjetunió között nagyon fagyos a viszony, mindkét oldalon jól beépült kémek próbálnak információkat szivárogtatni saját hazájukba. Rudolph Abelt (Mark Rylance) pedig az amerikai hatóságok el is fogják, majd egy korrektnek álcázott, de előre eldöntött bírósági eljárásnak akarják őt alávetni. Védőügyvédjének az amúgy biztosításokkal foglalkozó James Donovant (Tom Hanks) nevezik ki, aki egy kicsit másképp képzeli el Abel védelmét és valóban szeretné megfelelően végezni a munkáját. A helyzet közben úgy hozza, hogy a szovjetek is elfognak egy amerikait katonát, adott tehát a helyzet: cseréljen egymást közt foglyot a két oldal. Ennél persze bonyolultabb és szövevényesebb helyzet elé néz Donovan, hisz gyakorlatilag magára hagyva, saját céljait is előtérbe helyezve feszül neki a feladatnak.

KemekHidja_socialmedia_1

Spielberg elképesztő rutinjának köszönhetően nagy baj nincs a Kémek hídjával, ráadásul hiába forgatott eddig jó pár háborús témájú filmet, kémekkel és hidegháborúval most foglalkozik először. Egy kissé viszont átesik a ló túloldalára, mikor mindenáron bele akarja préselni a filmbe a kor összes szörnyűségét, problémáját. Amit viszont ennek ellenére remekül fog meg, az a szinte már kabaréba forduló hidegháborús taktikázás, politizálás. A rengeteg párbeszédben pont ennek enged tengernyi lehetőséget és szerencsére a humor működik, bármennyire is nem vártuk volna ezt előzetesen ettől a sztoritól.

Tom Hanks, aki nem csak kedvenc színésze, de állandó alkotótársa is Spielbergnek, ezúttal nem mutat kiemelkedőt Donovan szerepében. Ám könnyen lehet, hogy ebben nagy szerepe van a szovjet kémet, Abelt alakító Mark Rylance-nek, aki mindenki elől ellopja a show-t és Hanksszel zseniális párbeszédeket folytat.

A történet közben is, de főleg a végén Spielberg teljesen feleslegesen traktálja a nézőt szentimentális kliséivel, melyek nélkül is bőven működött volna a film érzelmesebb része. Ez már csak az ő sajátja lesz, valószínűleg nem pályája ezen szakaszában fog ezekről lemondani. Mindenesetre a befejezés tartogat még egy érdekes fordulatot, mely gondoskodik arról, hogy legyen miről beszélni jó ideig a film megnézése után.

A vetítésért köszönet az InterComnak!

Habos kémes (Kémek hídja - kritika)
Spielberg elképesztő rutinjának köszönhetően nagy baj nincs a Kémek hídjával, ráaádásul hiába forgatott eddig jó pár háborús témájú filmet, kémekkel és hidegháborúval most foglalkozik először.
Ami tetszett
  • Mark Rylance viszi a show-t
  • kellő humor, kellő feszültség
Ami nem tetszett
  • Tom Hanks most nem az igazi
  • Spielberg túlzásokba esik
7.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
7.8