[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A legendás New York-i maffiavezér, John Gotti történetét dolgozza fel Kevin Connolly filmje, ami egy nagyszerű alkotás is lehetett volna, ha nem ennyire elnagyoltan ábrázolja a legendás bűnöző életútját.

A szegény olasz-amerikai családból származó John Gotti felnőtt korára már a legendás Gambino család vezette bűnszervezet tagja, ahol karizmatikus személyisége, és közvetlen stílusa miatt hamar bekerül a legbelsőbb körökbe. Egy véres leszámolással át is veszi a szervezet vezetését, a történelem egyik legismertebb keresztapájává válik, akit nem zavar a túlzott reflektorfény sem. Miközben otthon szerető férj és családapa az utcákon kegyetlen maffiavezér, aki csak a saját törvényeit ismeri el.

Nem ez az első feldolgozása Gotti életének, hiszen kalandos életútja tényleg regénybe illő volt, talán emiatt, az alkotók sokszor figyelmen kívül hagyták, hogy részletsebben ábrázoljanak egy-egy kulcsjelenetet Gotti életéből. A film több idősíkon játszódik, így kapunk bepillantást abba, hogyan lett a maffia egyik átlagos tagjából, maga a fővezér. Ezeknek a jeleneteknek a minősége igen hullámzó, emiatt van az embernek kissé felemás érzése a film megtekintése után. Vannak nagyszerű epizódok, amik magával ragadják a nézőt, mint például Gotti fiának, a kis Franknek tragikus halála, amikor láthatjuk a véreskezű maffiózó sebezhető oldalát és minden előző bűnei ellenére szimpátiát érzünk a gyászoló apa iránt. Ugyanakkor arról, hogy idősebbik fiát mennyire távol akarta tartani ettől az élettő, már sokkal elnagyoltabb képet kapunk. A sort még lehetne folytatni, mert ez a fajta kettősség végig nyomon követhető a filmen.

Ami a szereplőket illeti, rájuk igazán nem lehet panasz. John Travolta nagyszerű alakítást nyújtott, érződött rajta, hogy nagyon fontos neki ez a szerep, és mindent ki is hozott magából, hogy a lehető leghitelesebben adja vissza a szerethető, de mégiscsak rosszember figuráját. A fiát, John Jr-t alakító Spencer Lofranco már kissé gyengábben muzsikált, de csak Travoltához mérten, egyébként rajta is látható volt az igyekezet, hogy kiugró teljesítményt nyújtson.

Kelly Prestonnak pedig nem okozott különösebb nehézséget ez a szerep, hiszen nemcsak remek színésznő, de a való életben is házaspárt alkotnak Travoltával.

Összeségében egy jól megcsinált maffiafilmet láthatunk, amihez az élet adta a történetet, amit már csak egy remekbeszabott forgatókönyv formájában kellett volna tökéletesítenie az alkotóknak. Ez azonban csak részben sikerült, így a néző sem lehet maradéktalanul elégedett.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gotti (kritika)
A legendás New York-i maffiavezér, John Gotti történetét dolgozza fel Kevin Connolly filmje, ami egy nagyszerű alkotás is lehetett volna, ha nem ennyire elnagyoltan ábrázolja a legendás bűnöző életútját.
6Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
3.8