[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A vegyes megítélésű Einstein magánéletét taglaló sorozat után a National Geographic most Pablo Picasso életét és munkásságát veszi górcső alá. Ma este indul a csatornán Géniusz második évada.

A rekordidő, mindössze 90 nap alatt leforgatott sorozatot főleg Magyarországon forgatták, számos budapesti helyszín feltűnik majd benne. Tíz részen keresztül követhetjük nyomon benne Picasso életének és festészetének különböző korszakait és amennyire az első részből kiderült, itt is főleg a művész magánéletén csámcsoghatunk majd.

A történet nem egyenes vonalban, hanem az időben ugrálva, több síkon ismertet meg minket Picasso életének főbb eseményeivel. Láthatjuk gyermekként, egyetemista suhancként Párizsról álmodozva és érett festőként is, amint éppen egyik meghatározó műve, a Guernica megfestésére készül. Ez a többrétűség kifejezetten jót is tenne a történetnek, fenntartja a pörgést és nyilván izgalmasabb, mintha pontról pontra vennénk át egy életrajzot. A baj csak az, hogy a forgatókönyv nem túl erős, több ponton nagyon melodramatikus, gyengécske párbeszédekkel és kidolgozatlan konfliktusokkal tarkítva. Az első rész alapján még Antonio Banderas sem mutat olyan kimagasló színészi játékot, mint az Einstent alakító Geoffrey Rush az előző évadban. Persze jelenleg még csak az első epizódról beszélünk, szóval még bármi lehet.

Nekem igazából nagyon hiányoznak a tényadatok ezekből az újhullámos, főleg a látványra és az életrajzi elemekre építő ismeretterjesztő sorozatokból. Ugyanígy vagyok Darren Aronofsky Volt egyszer egy bolygójával is, ami a maga nemében, látvány és koncepció szempontjából tényleg utánozhatatlan, de igazából nem nyújt sokkal több információt, mint egy alsó tagozatos környezet könyv.

Valahogy a Géniusz sorozaton is azt érzem, hogy felborult benne az egyensúly és Picasso festészetéről vajmi keveset fogunk megtudni belőle, ellenben a nőügyeiről annál több infónk lesz. Ezzel igazából nincs is semmi baj, csak akkor ne nevezzük ismeretterjesztő sorozatnak, hanem inkább romantikus elemekkel tarkított életrajzi filmnek.

Ma este egyből két részt is láthatunk a Nat Geón, szóval igazán kíváncsian várjuk a folytatást! Reméljük, hogy a Géniusz ismételten rácáfol az előzetes fanyalgó kritikákra és mégis hasznos időtöltés lesz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]