[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Johnny Depp köszöni szépen, remekül van. Legújabb filmjével pedig végre be is bizonyítja a kételkedőknek, hogy a tehetségével az égadta világon semmi baj sincs. A Fekete mise parádés szereposztása olyan príma kis elegyet alkot, ami már önmagában is elég lenne a hibátlan végeredményhez. Scott Cooper rendező, azonban nem elégszik meg ennyivel. Mesterien fokozza a feszültséget, hogy Depp a szemünk láttára alakulhasson át egy veszélyes, fékevesztett szörnyeteggé.

James Whitey Bulger, a hírhedt dél-bostoni maffiafőnök élete és „munkássága” éppen elég izgalmat tartogat ahhoz, hogy egy remek forgatókönyv kerekedjen belőle. Így gondolhatta ezt Scott Cooper is, amikor elkészítette belőle ezt a klasszikus vonalvezetésű gengszterfilmet.

Bulger a ’70-es évek elején még kimondottan kis halnak számított a szervezett bűnözés berkein belül. Később viszont egészen a második helyig tornázta fel magát az FBI legkeresettebb bűnözőinek toplistáján, egyedül csak Oszama Bin Laden előzte meg. A veszélyes bűnöző évekig bujkált az igazságszolgáltatás elől, 83 éves korában ítélték végül el, jelenleg is büntetését tölti.

Whitey, akit Johnny Depp alakít a vásznon, talán soha nem jutott volna el idáig, ha az FBI egyik tisztje, John Conolly nincs a segítségére. Conolly, aki amúgy a maffiavezér gyerekkori barátja volt, először a Cosa Nostra ellen kérte a segítségét. Whitey szinte azonnal meg is látja a lehetőséget, hogy hogyan válhatna egyeduralkodóvá a piacon, így némi gondolkodás után belemegy, hogy az FBI informátora legyen. Az olaszok kiiktatása után azonban Bulger rövid időn belül kontrolálhatatlanná válik, Conolly pedig nem tehet mást, mint hogy vállalja a takarítók mocskos munkáját.

Mindig nagy kockázattal jár, ha egy rendező ténylegesen megtörtént eseményeket filmesít meg, mert az unalomba fulladás lehetősége Damoklész kardjaként függ állandóan a feje felett. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközökkel próbálunk izgalmassá tenni egy olyan sztorit, aminek a végkifejletét szinte már mindenki ismeri.

Cooper nem kapkod el semmit, szinte csigalassúsággal bontja ki a cselekményt, amiből tényleg hiányoznak a hirtelen csavarok. A rendező kiemelten ragaszkodik a valós eseményekhez, nem másít meg semmit, nem felszínes és nem hatásvadász. Nincsenek feleslegesen hivalkodó akciójelenetek, melyek csak az érzékeinkre hatnának. Nincs más, csak lélektani hadviselés. Cooper egyszerűen a színészekre épít mindent. Kezükbe adja a film sorsát, és atyaég, mennyire jól teszi!

Johnny Depp egyszerűen bravúrosan játssza el Bulger metamorfózisát. Hátborzongató, ahogy az elején még lényegében szimpatikus karakter, pszichopata szörnyszülötté torzul a kezei között. Ehhez pedig nincs másra szüksége, csak az arcára fókuszáló kamerára. Talán túlzásnak hangzik, de Depp szemének egyetlen jéghideg villanásával képes olyan feszültséget teremteni, amitől kirázza a nézőt a hideg. Erre pedig csak a legnagyobbak képesek.

A főszereplőnek természetesen szüksége volt pár jól képzett untermanra, akik játékukkal csak tovább erősítették karakterét. Depp és a mellékszereplők nagyon jól muzsikálnak egymás mellett. Együttes erővel elevenítik meg előttünk a hatalom és az alárendeltség kettősségének újfajta dimenzióit.

Külön ki kell emelnünk Benedict Cumberbatch alakítását, aki Bulger testvérét játssza a filmben. Cumberbatch, akit inkább tekintenék egy szupertehetséges kaméleonnak, mint szimplán egyszerű színésznek, itt is remekel. Mint ahogy mindig, most is egy teljesen új figurát láthatunk tőle, soha nem másolja önmagát. Minden szerepében új gesztusrendszert használ, ami mérhetetlenül izgalmassá teszi játékát.

A Conolly szerepébe bújó Joel Edgertont is meg kell dicsérnünk, mert nagyon ügyesen és érzékletesen mutatja be a folyamatot, ahogy egy amúgy tisztességes ember a pénz és a hatalom csábításának eleget téve, rossz útra tér.

A Fekete mise egy igazi old school maffiatörténet, ami lassúsága ellenére nagyon is üdítő hatást kelt napjaink túlpörgetett, filmes trükkökkel telezsúfolt, semmitmondó filmjei között.

A vetítésért köszönet az InterComnak![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=Y7-UKmxStu0″][/vc_column][/vc_row]

Gengszter metamorfózis (Fekete mise - kritika)
"A Fekete mise egy igazi old school maffiatörténet, ami lassúsága ellenére nagyon is üdítő hatást kelt napjaink túlpörgetett, filmes trükkökkel telezsúfolt, semmitmondó filmjei között."
Ami tetszett
  • Johnny Depp jobb mint valaha
  • A rendezés
Ami nem tetszett
  • néhol túl lassú (ha már valami bele kell kötni)
8Szerintünk
Olvasói értékelés: (4 Szavazások)
8.5