J. Robert Oppenheimer, az amerikai atombomba egyik atyja 68 év után visszakapta biztonsági tanúsítványát. 1954-ben vizsgálat folyt ellene, és a nyomozók arra a megállapításra jutottak, hogy kapcsolatban állhat a szovjetekkel. A tanúsítvány visszavonása magyarra lefordítva és leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a tudós nem ment át a C típusú átvilágításon, tehát nemzetbiztonsági kockázatot jelentett, ezért többé nem férhetett hozzá bizalmas dokumentumokhoz.

Ez volt a hidegháború legfagyosabb időszaka, Amerikában McCarthy-korszaknak hívják a szenátor neve után, aki az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság élén valóságos boszorkányüldözést folytatott a valós vagy vélt kommunisták, illetve szovjet kémek ellen. Most az Amerikai Energiaügyi Minisztérium közleményt adott ki, amely az 1954-es vizsgálatról megállapítja, hogy tévúton járt és a saját szabályainak sem felelt meg.

A lépés akaratlanul is jó időpontban történt, mert hamarosan a mozikba kerül az Oppenheimer című film, amely a tudós szakmai és magánéletét ugyanúgy bemutatja, mint magát az atomprogramot. Napjaink egyik legsikeresebb rendezője, Christopher Nolan jegyzi a filmet (Batman-trilógia, Eredet, Dunkirk), és a fontosabb szerepekben csupa nagy sztár látható, a címszereplő Cillian Murphytől Emily Blunton és Matt Damonon át Robert Downey Jr.-ig.

(Oppenheimer – hazai bemutató: 2023. július 20.)