Nem kis meglepetésre a magyar Oscar-nevezett film idén a Post Mortem c. horror lett (a véletlen műve, hogy van egy új Post Mortem néven futó norvég horror/komédia sorozat a Netflixen is), pedig jó néhány esélyesebb alkotás került mostanában bemutatásra a hazai mezőnyben.

Ennek apropóján kíváncsiak voltunk, hogy a skandináv országok mely filmeket versenyeztetik meg ezúttal és bizony vannak köztük nagyon ígéretes darabok.

Svédország

A svédek a Ronnie Sandahl által írt és rendezett Tigrisek (Tigrar) című filmet nevezi a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. A Tigrisek egy igaz történet a 16 éves futballcsodagyerekről, Martin Bengtssonról (Erik Enge), akit eladtak egy olasz topklubnak, mire a gyermekkori álom rémálommá változott. A film a felnőtté válás drámáját mutatja be egy fiatalember égető megszállottságán keresztül egy olyan világban, ahol mindennek és mindenkinek ára van.

Norvégia

Norvégia a Joachim Trier rendezésében készült Verdens verste menneske (A világ legrosszabb embere) című filmet nevezi.
Az alkotás a 30. életévéhez közeledő Julie-t (Renate Reinsve) követi, aki hosszú ideje él kapcsolatban Aksellel (Anders Danielsen Lie). Julie azonban egy idő után új kalandokra vágyik, ezért elhagyja Akselt valami izgalmas dolog reményében. Egy évvel később azonban megtudja, hogy a férfi súlyos beteg, ezért meglátogatja őt a kórházban. A szokatlan élethelyzet szokatlan pillanatokat tartogat mindkettejük számára.

Izland

Izland a Bárány (Lamb/Dýrið) című, Valdimar Jóhansson által rendezett különleges darabot jelöli a megmérettetésre. A Bárány egy sötét és hangulatos történet Maríaról (Noomi Rapace) és Ingvarról (Hilmir Snaer Gudnason), akik egy távoli juhfarmon élik gyermektelen mindennapjaikat. Amikor egy titokzatos újszülöttet fedeznek fel a farmjukon, úgy döntenek, hogy megtartják és sajátjukként nevelik fel. Bár új családjuk sok örömet okoz nekik, a tragédia elkerülhetetlennek látszik, ahogy szembesülnek a természet akaratával való szembeszegülés következményeivel.

Finnország

A finnek Juho Kuosmanen Cannes-i Nagydíjas filmjét, a Rosa Liksom regénye alapján készült 6-os fülkét (Compartment No.6/Hytti nro 6) nevezik. A ’80-as évek Szovjetuniójában játszódó alkotás egy fiatal finn nő (Seidi Haarla) útját követi, aki egy szerelmi háromszög elől menekül otthonából. A nő a transzszibériai vasúton való utazása során kénytelen megosztani problémáit egy orosz bányásszal, aki gyűlöli a világot, de a hosszú út közelebb hozza őket egymáshoz, és megváltoztatja mindkettejük életszemléletét.

Dánia

Dánia a Jonas Poher Rasmussen által rendezett Menekülés (Flee/Flugt) című animációs filmet indítja. A Flee egy Amin nevű férfi rendkívüli igaz története, akinek közelgő esküvője olyan lépésre kényszeríti őt, mely felfedi rejtett múltját szerettei előtt. Ez a több mint húsz éve rejtegetett titok azzal fenyeget, hogy tönkreteszi azt az életet, amelyet felépített magának, és amely egy drámai utazással kezdődött, amikor Amin menekült gyermekként Afganisztánból Dániába került.

A 94. Oscar-gálát 2022. március 27-én a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben rendezett gálaest keretében adják át. A nevezett külföldi filmek szűkített listáját még idén december 21-én hirdeti ki az Akadémia, a végső öt jelöltet pedig jövő év elején, egészen pontosan február 8-án hozzák nyilvánosságra.