[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A 2017-es évben sem unatkoztunk a mozikban, hiszen ismét közel 200 filmből szemezgethettünk az év folyamán, melyek egy része ugyan könnyen feledésbe merült, mégis akadt azért jó pár, melyeket évek múlva is szívesen visszanéznénk. Az alábbiakban a RATED.hu 10 kedvenc filmjét szedtük össze a mögöttünk hagyott esztendőből és bár biztosan tudtunk volna még válogatni, a lentieket  jelöltük meg kedvenceinknek.

A régi város (Manchester by the Sea)

“A régi város több szempontból is egy tökéletes film. Kenneth Lonergan eddigi legjobb alkotása olyan erővel hat a néző érzelmeire, mint egy hatalmas és sötét tornádó, ugyanakkor képes egészen hétköznapi és reális maradni, elkerülve minden melodramatikus hollywoodi csapdát, amitől középszerű lehetne a végeredmény. Ha ehhez még hozzáadjuk a felülmúlhatatlan színészi játékot, valami olyan kuriózumot kapunk, amit méltán nevezhetünk feledhetetlennek.”

Logan – Farkas (Logan)

“Hugh Jackman búcsút int Farkas karakterének, de milyen búcsút?! A James Mangold által rendezett Logan magasan kiemelkedik a képregényfilmek tengeréből és valahol Christopher Nolan Sötét lovag trilógiájához lehet csak hasonlítani. A Logan – Farkas egy brutális, szókimondó és elképesztően minőségi mozifilm lett, ami elfeledteti az előző két rész minden hibáját és amire még hosszú évekig fogunk hivatkozni.”

Szólít a szörny (A Monster Calls)

“A Szólít a Szörny egy igazán kivételes alkotás, amely szól szeretetről, barátságról, fájdalomról, elvesztésről és az idő előtti felnőtté válásról. Olyan tanítást ad, amit a moziból kijőve még napokig emészthetünk. Kétség nélkül állíthatom, hogy fantasy szívet így még nem facsart.”

Vén rókák (Going in Style)

“Azt már most nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Vén rókák 2017 egyik legszínvonalasabb vígjátéka, amit igazán nehéz lesz lekörözni. Michael Caine, Morgan Freeman és Alan Arkin jutalomjátéka sziporkázóan vicces és stílusos, tökéletes elegy egy osztályon felüli komédiához.”

Tűnj el! (Get Out)

“A Tűnj el! eredetileg el sem jutott volna hozzánk, de mivel óriási kritikai és közönségsiker kísérte a filmet Amerikában, végül nálunk is bemutatták. És milyen jól tették ezt, hiszen Jordan Peele (Keanu: Macskaland, Key and Peele) komikus egy egészen okos, etniaki problémákat feszegető thrillert rakott össze, melyet egy csipetnyi horror hatással és nagy adag társadalomkritikával hintett be.”

Pókember – Hazatérés (Spider-Man: Homecoming)

“A Pókember: Hazatérésben minden ott van, amitől egy képregényfilm jó lehet. Az abszolút friss, nagyon üdítő élmény mellé két lábbal a földön álló sztorit pakoltak, a Z generációs szuperhős pedig bármely korosztály számára maradandó szórakozást nyújt. Peter Parker méltó módon csatlakozhat a Bosszúállók csapatához, a Marvel pedig a képzeletbeli vitrinje egyik legkiemelkedőbb helyére pakolhatja be ezt a filmet, szorosan az Amerika Kapitány: Polgárháború mellé.”

Dunkirk (Dunkirk)

“Christopher Nolan saját forgatókönyvéből, IMAX-kamerákkal, óriási költségvetéssel, az eredeti helyszíneken, számos egykori eredeti hajó és repülőgép teljes rekonstrukciójával és bevetésével készítette el különleges háborús eposzát. A feszültség olyan szinten érezhető a moziszékbe préselődve is, ahogyan korábban még egyetlen filmnél sem volt erre példa. IMAX-ben különösen letaglózó az élmény, de nem csak a látvány, a hangok, Hans Zimmer zenéje is egy nagy lapáttal rátesz az egészre. Az elejétől a végéig képtelenség megnyugodni, pedig a fenyegető ellenség katonáit gyakorlatilag egy pillanatra sem láthatjuk.”

Coco (Coco)

“Ritkán találkozunk olyan fontos és gyönyörű mesefilmmel, mint a Coco. A Disney és a Pixar tőle egészen szokatlan módon egy szinte tabuként kezelt témáról készített egész estés családi filmet. Ez a téma pedig nem más, mint a halál. Első blikkre talán sokan gondolják majd úgy, hogy az egeres mesegyár kreatívjai minden bizonnyal bolondgombát fogyasztottak, mert normális szülő nem riogatja a gyerekét az elmúlással és mindenféle félelmetes csontvázakkal. A Coco azonban zseniálisan dönt le minden ilyen berögzült tiltást vagy félelmet és egészséges, nyílt őszinteséggel beszél az elmúlásról a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.”

Wind River – Gyilkos nyomon (Wind River)

“Sheridan rendezői elve szinte tökéletesen működik, sikerül veszteség nélkül beszélnie az összes saját maga által felvetett kérdésről. Teszi mindezt úgy, hogy a morális és lelki játszmák alatt futó izgalmas cselekmény totálisan a székbe szegezi a nézőt. Egyértelműen érezni a skandináv krimik hatását, de az egész film mégis inkább egy klasszikus western hangulatát idézi.”

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049)

“A Szárnyas fejvadász 2049-ért azóta nem kellett aggódni, mióta kiderült, hogy Denis Villeneuve, a francia kanadai rendezőzseni veszi kezelésbe. Az 1982-es kultalkotás mai napig megosztja a mozirajongókat, de Villeneuve olyan folytatást rakott össze, melybe már nagyon nehéz lenne bárkinek belekötni. Az első rész művésziessége megmaradt, mégis sokkal kifejezőbb a mostani film és persze egy rakat más erénye is van még ezen felül.”

Hasonlóan izgalmas 2018-at kívánunk minden olvasónknak!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]