[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Az Infernót több héten keresztül forgatta a magyar fővárosban Dan Brown és stábja. A film végső verziójában könnyedén kiszúrható a Keleti pályaudvar, vagy a Lánchíd környéke, de jó néhány belső helyszín is helyettesítette Európa nagyvárosait.

Azt a jelenetet például, amelyben Langdon és Sienna a firenzei Palazzo Vecchióban felfedezik Dante halotti maszkjának eltűnését, valójában a budapesti Néprajzi Múzeumban vették fel. Itt vetítik le a döbbent Langdonnak és Siennának a biztonsági kamerák által rögzített gyanús felvételeket is.

A parlamenttel szemközt álló magyar Néprajzi Múzeum Európa legnagyobb és legjelentősebb múzeumainak egyike. Gyűjteményében a magyar és a nemzetközi kultúra tárgyi emlékei közül több mint 200 ezer néprajzi relikviát, egyedülálló történelmi fényképet, kéziratot, népzenei és filmfelvételt őriz.

A jelenetet, a melyben Langdon és Sienna bemenekülnek a Szent Márk katedrális föld alatti kápolnájába, valójában nem Velencében, hanem Óbudán, a Kiscelli Múzeumban vették fel.

A dombra épült XVIII. századi barokk épületegyüttes egykor kolostor és templom volt. A trinitáriusok lakhelyét később kaszárnyaként és kórházként használták, majd 1910-ben a bécsi műgyűjtő és bútorgyáros Schmidt Miska vásárolta meg, aki halála előtt Buda lakóira hagyta, azzal a feltétellel, hogy a város múzeumot és közparkot létesítsen belőle. Noha a II. világháborúban a Kiscelli Múzeum jelentős károkat szenvedett, Schmidt Miska végrendeletének értelmében a mai napig múzeumként és művészeti galériaként működik.

A Langdon vízióiban látott rémületes jelenetek hátteréül a festő szépségű Andrássy út és a Magyar Állami Operaház szolgált. Az Ybl Miklós tervezte Operaház először 1884-ben nyitotta meg kapuit.

A neoreneszánsz stílusú, barokk elemeket is viselő épület gazdagon díszített belső terei neves magyar művészek munkái. Termeinek lélegzetelállító szépsége és kitűnő akusztikája miatt a világ legkiválóbb operaházai közt tartják számon.

A Harvard Egyetemet a Magyar Nemzeti Múzeum „képviseli” a filmben. Ez Magyarország legrégebbi múzeuma. Jelenlegi formáját 1837 és 1847 nyerte el. A Pollack Mihály tervezte klasszicista épület 200 éve ad otthont a magyar történelem múzeumának. Jelentős szerepet játszott az 1848-as forradalomban, és a mai napig a magyar nemzeti identitás jelképének számít.

Összeesküvés elmélet a harmadik hatványon (Inferno – kritika)

Forrás: InterCom

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]