„Tetszik vagy sem, J. Robert Oppenheimer a legfontosabb ember a történelemben. Ő tette ilyenné a világunkat, amiben élünk. Látnunk kell a történetét, hogy elhihessük.”

Christopher Nolan rendező új filmje, az Oppenheimer ízelítőjének bemutatása alkalmából mondta ezt a CinemaConon, az amerikai moziüzemeltetők éves Las Vegas-i seregszemléjén, ahol bepillantást nyernek a várható filmtermés opuszaiba, hogy lássák, miből fognak élni a következő szezonban.

A nyár egyik legnagyobb mozieseménye várhatóan az Oppenheimer lesz, és a szakma képviselői elégedetten konstatálták, hogy Nolanban ismét nem kell csalódni.

Oppenheimer elméleti fizikus volt, az atombomba atyjaként tartják számon a történészek, ez keltette fel iránta Nolan figyelmét. „Nem ismerek ennél drámaibb történetet, ahol nagyobbak lennének a tétek, merészebbek a fordulatok és kínzóbbak a dilemmák – mondta a rendező a filmrészletek sikeres bemutatója után. – Hazánk legkiválóbb elméi folytattak kétségbeesett versenyt a nácikkal a második világháború idején, hogy igájukba hajtsák az atomot. Képzeljük el ezeket az elméket, akik tudatában voltak annak, hogy lángba boríthatják az egész világot, mégis rendületlenül haladtak előre, és megnyomták a gombot. Ott akartam lenni, hogy lássam, ez milyen lehetett.”

A nagyszabású történetnek megfelelően hatalmas sztárparádé vonul fel a több mint háromórás filmben. A címszerepet Nolan egyik kedvenc színésze, Cillian Murphy játssza, és olyan nagy nevek sorakoznak fel mellé, mint Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Rami Malek, Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett és Kenneth Branagh. 

A filmet gyártó Universal stúdió nagy reményeket fűz az idei nyárhoz, látják annak lehetőségét, hogy a moziiparban visszatér a világjárvány előtti bőség korszaka. Első bombasikerük, a Super Mario Bros.: A film már igazolja a várakozásokat, az összbevétel a napokban haladja meg az egymilliárd dollárt. Az Oppenheimerről is úgy gondolják, hogy nem csupán kritikai sikert arat majd, hanem a pénztárakban is nagyot tud robbantani.

(Oppenheimer – hazai bemutató: 2023. július 20.)