axlNem bírod már elviselni a folytonos késéseit, a sztár allűrjeit vagy a kappan hangját? Ám mint minden normális embernek, neked is vannak erkölcseid és nem szeretnéd elvinni a balhét? Akkor itt van, 10 ártalmatlan ötlet arra, hogy miként bírd távozásra aranytorkúnak hitt pacsirtádat. Hajrá!

  1. Bizonytalanítsd el

Koncerteken játszd a számokat egy vagy két hanggal feljebb. Az átlag közönség ezt szinte észre se veszi majd, de mivel ő nem fogja tudni kiénekelni, nagyon elbizonytalanodik a képességeit illetően. Kb. 10 rosszul sikerült koncert után hamar rájön, hogy alacsonyabb szinten van, és nem állhat a zenekar sikereinek útjába. Ha ez még sem működne, akkor szimplán csak játszd kétszer olyan gyorsan a dalokat vagy akár teljesen más hangnemben. Azt nem mondom, hogy a közönség felismeri majd mit nyomtok, de hát a cél szentesíti az eszközt.

Előnye: Remek csapategységet kovácsol a zenekar többi tagja közt és egy formabontó, korlátok nélküli zenei világot fedezhettek fel.

Hátránya: Ha mégse távozik a delikvens, akkor a közönség egyre rosszabbnak hisz majd benneteket, míg végül a legjobb esetben is csak amatőr jazz és black metal vagy a kettő ötvözetének műértői érdeklődnek csak irántatok.

  1. Változtasd meg a próbák idejét

Állandóan késik? Akkor ne is jöjjön inkább. Mindig az utolsó pillanatban változtasd meg a próba időpontját vagy akár a napját is. Kis idő elteltével hozd fel neki, hogy mivel soha nem olvassa az üzeneteit így kételkedsz a banda iránti elhivatottságában. Szomorúan igazad ad neked és szó nélkül kilép. Zseni vagy!

Előnye: Kreatívabbnak érzed magad, ha reggel 6kor próbáltok.

Hátránya: Komoly technikai felszereltséget igényel és fenn áll a veszélye, hogy a banda egyik tagja sem értesül időben a változásról, ezáltal remekül motiválod őket szóló projektjeik elkezdésére.

  1. Felejtsd otthon a cuccait

Mivel kevés holmija van, így sosem emlékszik rá mit kell magával vinnie. Gyengébb technikai felszereltséggel rendelkező klubokba mikrofon és kábel nélkül nem sokra megy majd, illetve ha megszálltok valahol, intézd úgy, hogy véletlenül pont neki ne jusson egyetlen matrac vagy hálózsák sem, így kénytelen lesz a földön tölteni az éjszakát egy pokróc társaságában. Az állandó derékfájás és torokgyulladás hamar kedvét szegi. Pech…

Előnye: Nagyobb hely a turnébuszban

Hátránya: Rizikós, mert ezekkel az indokokkal könnyedén bejut egy gruppi ágyába.

  1. Hívd el a barátnőjét a turnéra

Három hetes európai turnéra készültök? Remek alkalom, arra hogy meginvitáld barátnőjét a póló árus posztra. A csaj természetesen rohadt boldog lesz, ő pedig utálni fog téged. Talán még a turné előtt kilép, hiszen a fő ok, amiért zenél, a szexuális szabadság vágya, ám ennek lőttek. Bye-bye

Előnye: Végre a basszerosnak is lesz reménye becsajozni.

Hátránya: El kell viselned a barátnő féltékenykedéseit, hisztijeit, rigolyáit 3 héten át! Ismétlem, 3 héten át!

  1. Tegyél fokhagymát a mikrofonjába

Finoman dörzsölj egy gerezd fokhagymát minden este a szeretett énekesed mikrofonjához. Nem csak kellemetlenül érzi majd magát a színpadon, de az összes csábereje semmivé lesz, és olyan magányossá válik, hogy vámpírvadászként folytatja majd karrierjét.

Előnye: Ez egyszerű közgazdaságtan! Te jól jársz és még a helyi zöldségesnek is munkát adsz.

Hátránya: Ha a 3. tipp alapján otthon hagyod a fogkeféjét, egész nap élvezheted az andalító szájszagát.

  1. Hagyd le az album borítóról

Éppen lemezmegjelenés előtt álltok? Ez esetben felejtsd le a képét a borítóról, majd küld el sokszorosításra. Mikor megkapja a kész anyagot, védekezz azzal, hogy ez biztos a CD gyártó hibája. Szinte azonnal levágja majd mi a szitu, és ezek után kilépésének szavai igazi zene lesz füleidnek.

Előnye: Több hely marad a köszönetnyilvánításnak, így az összes nagybácsi ráfér.

Hátránya: Előnyére tudja fordítani ezt a kis gyártási „hibát”. Hamar a zenekar rejtélyes tagjává válik, akiről mindenki tudni akarja kicsoda is valójában. Ő lesz az arc nélküli lélek, a zenekar igazi jellegzetessége. Na, ezek után próbálj megszabadulni tőle…

  1. Javítsd ki színpadi mondatait

Tény: Egy fellépésén az énekes tölti ki a számok közötti lyukakat. Ilyenkor szerencsére jó sok baromságot összehord, ami elég ahhoz, hogy ha mindig résen vagy azonnal ki tudd javítani hibáit és egy ötödikes szintjére süllyesztve nyelvtani tudását, minden rajongó gúnyt űz majd belőle. Te nyertél!

Előnye: Magyar tanári gyakorlatot szerzel.

Hátránya: Ha mégse olyan hülye, mint amilyennek látszik, akkor stand up karriert csinál és a Showder Klub új sztárja lesz. Kínos!

  1. Itass vele jéghideg vizet a koncertek előtt

Bár biztosít majd afelől, hogy pár korty alkoholtól kellemesebb hangja van, győzd meg róla, hogy állandó részegsége már szemet szúrt a közönségnek, ezért csak vizet ihat a koncertek előtt. Néhány buli után a hangja és józansága annyira cserbenhagyja majd, hogy csak részegen lesz képes színpadra állni. Máris küldheted rehabra egy emlékezetes visszatérés reményében hagyva.

Előnye: Rehabon van az énekesed… király!

Hátránya: Egy rehabról visszatérő énekes… király!

  1. Írj instrumentális számokat

Mutasd meg neki az Explosions In The Sky lemezeit és hamar meggyőződik az instrumentális dalok fontosságáról. Javasolj néhány általad írt szerzeményt a repertoárba, aztán csak ilyenekkel rukkolj elő. A szotyizással töltött próbák hamar ráébresztik, hogy egy stadionbüfében nagyobb jövője van.

Előnye: Végre megszabadulhatsz a dögunalmas „intro – versszak – átvezető – refrén – versszak – refrén x2” sablontól.

Hátránya: Instrumentális zenekar? Ez most komoly? A kutyát nem érdekli.

  1. Rendszeresen hívj meg egy másik énekest a próbára

Az unokatesód és a csajod bátyja is énekes? A felső szomszéd jól beatboxol? Tökéletes! Hívd meg őket minden próbára jammelés címén. Frontemberednek hamar elege lesz belőle, hogy nem ő az egyetlen énekes és rögvest olajra lép.

Előnye: Ha szerencséd van, máris megtalálod az ideális személyt a hamarosan ex-énekesed helyére.

Hátránya: Neked kell minden vendégnek a sört venni. Komoly költségvetést igényel…

 

Ha egyik technika sem válik be, akkor bizony te vagy a probléma forrása és az énekes valószínűleg a legkirályabb arc, akit nem rettent meg semmi sem.

-Kilyén Tamás-