Az immáron 12. életévét taposó Subscribe zenekar Budapesten is bemutatta legújabb albumát, amely a ’Bookmarks’ névre hallgat, és amit rendhagyó módon teljes egészében prezentált a Dürerben napjaink egyik legnépszerűbb hazai csapata. Mielőtt viszont szót ejtenénk a Csongor Bálint és Tilk Máté vezette bandáról, érdemes megemlékezni a nemrég még Slaughter At The Engagement Party néven futó The Southern Oracle, valamint a szlovén Elvis Jackson produkciójáról is…

Rögtön egy kellemes meglepetés fogadott a szervezők részéről, hiszen az elővételes jeggyel rendelkezőket a Zichy Géza utca felőli nagykapun engedték be, megkímélve így őket a sorban állástól. Nekem is ott lapult a zsebemben a korábban megvásárolt tikett, így a személyi felvillantása, majd a jegyem átadása után a kerthelyiségben találtam magam.

Nem sokkal nyolc után az első söröket kortyolgatva a nagyteremben még elég kevesen lézengtek a deszkák előtt, de azért én közel húzódtam, hogy szemügyre vehessem a hamarosan kezdő The Southern Oracle legénységét. Rövid várakozás után bele is csaptak a szegedi srácok a közepébe, elsőként a ’Hang ‘Em in Front Yard’ hangzott el, ahogy az már tőlük megszokhattuk pontos, lendületes előadásmódban. Nem meglepő módon leginkább az énekes, Barni volt elemében, bár azt még továbbra sem sikerült megfejtenem, hogy miért vizezi folyton a tincsét koncert közben. A kezdő nótán kívül az EP-ről még hallhattuk két számot, de jócskán kaphattunk ízelítőt a készülő nagylemezről is. Jött a már koncerten többször is előadott ’Monument’, az interneten már hallgatható ’The Ghost Key’, illetve az album tervezett nyitódala, az ’Allnighters’. Elég erős kezdése volt az estének, a végére össze is verődött egy szép számú nézősereg, akik szerintem hasonlóan gondolkodnak, mint én és nagyon várják a lemez megjelenését az itthon – stílusában – kiemelkedő zenekartól.

Szokásos pakolászás, átszerelés végeztével következett az egyenesen Szlovéniából közénk csöppenő Elvis Jackson nevű formáció. Bevallom őszintén, róluk előzetesen nem tudtam semmit, azon kívül, hogy többek közt tavaly játszottak Nyírbátorban. Talán ezért is éreztem úgy, hogy most akkor bele kéne nézni a programjukba, és megismerkedni a zenekarral. Az első szám alatt a csapat énekese lejött a színpadról és jóformán mindenkivel kezet fogott, aki ott tanyázott. Az egész előadásra jellemző volt a baráti, vidám hangulat, ehhez nagyszerűen passzolt is a ska-punk zene, amit játszottak. Sokat dobott a produkción a jó értelemben vett őrült énekes, aki ha kellett fejen állt, ha kellett bukfencezett. Ezen felül még volt konfetti, előkerült egy strandlabda és egy gumimatrac is, mindenkinek a fantáziájára bízva, milyen szerepet töltöttek be az említett tárgyak. Röviden szólva mindent megtettek a szórakoztatás érdekében, igaz szám részlet nem nagyon ragadt meg a fejemben. A végén a Slayer ’Raining Blood’ klasszikusából is kaphattunk egy kis ízelítőt, amire páran azért felkapták a fejüket, talán azért, mert nem nagyon passzolt oda.

Ezt követően pedig lehullt a lepel, egyrészt Rékasi Attila dobjáról, másrészt a színpad eddig letakart részeiről, így láthattuk, hogy az végig be van állványozva, úgyhogy extra fényeket is várhattunk a buli alkalmával. Ahogy haladt előre az idő, egyre jobban duzzadt a tömeg a zenekarok számára állított pódium előtt, és bizony a kezdés előtti pillanatokban már közeledtünk a hering pózhoz. Érthető volt a nagy várakozás, hisz utoljára decemberben koncertezett a Subscribe a fővárosban, de az óta megjelent egy új lemez is, amit itt az első hangtól az utolsóig eljátszottak, ugyanabban a sorrendben. Mindezt természetesen a jól megszokott hatalmas lendülettel, lelkesedéssel tették. Annyi változott csupán mióta legutoljára láttam őket, hogy az egy főre eső raszták száma 0,5-ről 0,33-ra csökkent.

Amikor otthon először füleltem bele az új kiadványba, azon gondolkodtam, hogyan fog mindez megszólalni koncerten. Egyrészt ezek a dalok már nem olyan súlyosak, mint a régiek (pl. egy ’Mechanic All’) illetve, az éneklős részeket mennyire tudják reprodukálni. Nos, jelentem semmi probléma, sőt nagyon is jól szólnak, élvezhetőek a friss szerzemények, amit a közönség is komoly hangorkánnal jutalmazott. A PASO fúvósaival megerősített ’Gay Rodeo’ befejezése után előkerült néhány jól bevált régi dal is, a ’The Devil Take The Hindmost’ és az ’X-Man’ közé beékeltek egy kisebb csokrot a nagy kedvencekből (’Crowd of The Nobodies’, ’Friendship, Highfly’). Nyilván mindenki számára lett volna még olyan szerzemény, amit szívesen meghallgatott volna, de 3,5 órás koncertet mégsem lehet tartani. A cél a ’Bookmarks’ korong bemutatása volt, ami elég rendhagyó módon, de megtörtént, a közönség pedig érezhetően jól fogadta. Konstatálhattuk: a Subscribe ismét tudott valami váratlan húzni, de talán tőlük ez már nem is annyira meglepő.

Az AWS fellépését már kénytelen voltam kihagyni, amiért ezúton kérem elnézésüket, de remélhetőleg lesz még alkalom a pótlásra, akár a Subscribe vendégeként, akár nélkülük.

-Matyesz-