[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Disney legutóbb egyik nagy klasszikusát, A dzsungel könyvét öltöztette új köntösbe hatalmas sikerrel. Maugli történetének kifejezetten jót tett a technikai vérfrissítés, hiszen a történet szereplői még soha nem voltak annyira élethűek, mint Jon Favreau rendező izgalmas változatában. A mesegyár most az 1977-es Peti sárkánya című mesét küldte el némi plasztikai műtétre, hogy hangsúlyosabb vonásokat adjon az eredeti zenés-táncos rémületnek, ami már a hetvenes években sem volt túl nagy durranás. Nos, a műtét sikerült. A beteg életben maradt, bár a fizimiskája még így sem túl tökéletes.

Az Elliott, a sárkány nem feltétlenül egy vidám mese. Sőt, egyenesen tragikusan kezdődik. Az öt éves Pete kirándulni indul családjával, amikor egy tragikus autóbalesetben elveszti a szüleit és csapdába ejti őt a hatalmas és félelmetes erdő. Sorsa már-már megpecsételődni látszik, amikor megmenti őt egy hatalmas zöld sárkány, aki aztán nemcsak a legjobb barátja, de tulajdonképpen a családja is lesz a kisfiúnak. Kettőjük életét semmi nem zavarja meg az erdő mélyén, ám egy nap ismeretlen emberek érkeznek birodalmuk határára.

A történet legeleje valóban indokolatlanul borzongató. Inkább hasonlít egy jó kis rémfilmre, némi skandináv beütéssel, mint egy hatéveseknek ajánlott mesére. Nekem személy szerint égnek állt minden idegszálam annál a résznél, amikor a kisfiú egyedül bolyong az erdőben. (Mondjuk az egy dolog, hogy amúgy is alacsony az ingerküszöböm ilyen téren, hiszen még a Zootropolis egyik izgisebb jeleneténél is képes voltam majdnem kiugrani a bőrömből, arról már ne is beszéljünk, hogy mi van akkor, ha éppen horrorfilmről kell tudósítanom.) A szülők tehát készüljenek fel már rögtön az elején, hogy lesz miért megnyugtatni csimotáikat.

Még szerencse, hogy csak az első pár perc ilyen, mert miután megjelenik Elliott, a kedves sárkány, és minden rendben van. Illetve annyira azért mégsem. Az első csalódás pontosan maga Elliott, akinek a külalakja kicsit sem fantáziadús. Igazából olyan, mintha a Végtelen történet szerencsesárkányát összegyúrták volna egy zöld burkus kutyával. Hétköznapi sárkány tulajdonságain kívül annyi a különleges képessége, hogy láthatatlanná tud válni. Elliott vonyít, mint egy eb és tulajdonképpen gesztusaiban is inkább kutyára hasonlít, mint sárkányra. Ennél azért izgalmasabb alakot is ölthetett volna ez a lény, aki ugyan egy szeretnivaló szőrmók, de mégsem tesz túlzottan nagy benyomást a nézőre. Feledhető és sajnos biztos, hogy nem ő lesz a gyerekek legújabb nagy kedvence. Igazán kár érte, sokkal több lehetőség volt a karakterben.

A történet amúgy aranyos és megható, van mondanivalója a családról és a természet megőrzésének fontosságáról. Arról, hogy nem zsákmányolhatjuk ki az élőlényeket saját hasznunk reményében. Tulajdonképpen arra épül az egész történet, hogy megtanítsa a gyereknek, hogyan tiszteljék és védjék élővilágunkat. Gondolatvilága és elvei mindenki számára ismertek, mondhatni „unalmasak”, mégis kifejezetten fontos, hogy a gyerekek már egészen kis korukban kapcsolatba kerüljenek a környezetvédelemmel és megértsék annak jelentőségét.

Ezért mindenképpen jó mesének tartom Pete és sárkánya történetét. Igaz, hogy kicsit lassú és fantáziátlan, a sztorija pedig sokban hasonlít A dzsungel könyvére, de nem baj, mert ebben az esetben a cél mégis szentesíti az eszközt.

Ezen felül pedig még láthatjuk a legendás Robert Redfordot is, aki természetesen még egy sutább szemvillanásával is lejátssza kiváló kollégáit a vászonról. Korrekt történet, kiváló színészek és egy szeretetreméltó zöld sárkány. Kell énnél több? Talán még is kis fantázia, de amúgy nagyon is rendben van az egész.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Amikor téged nevel a sárkányod (Elliott, a sárkány - kritika)
A mesegyár most az 1977-es Peti sárkánya című mesét küldte el némi plasztikai műtétre, hogy hangsúlyosabb vonásokat adjon az eredeti zenés-táncos rémületnek, ami már a hetvenes években sem volt túl nagy durranás.
6.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (5 Szavazások)
8.6