[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Saul fia ünnepi vetítésével indult a 2. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban tegnap. Nemes Jeles László és a stáb többi tagja videó üzenetben köszöntötte az egybegyűlteket Los Angelesből.

Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság elnöke nyitóbeszédében nagy örömnek és példátlan sikernek nevezte Nemes Jeles László sikerét, valamint azt is nagyon örömtelinek titulálta, hogy a ma kezdődő Filmhéten ismét megmutathatja magát a hazai filmes szakma színe- java. A Magyar Média Mecenatúra Program keretein belül 7 milliárd forintot költöttek mintegy 740 magyar filmre és rádiójátékra, a hazai filmesek pedig kitettek magukért és több nemzetközi fesztiválon is elismeréseket szereztek.

Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke beszédében beszámolt arról, hogy másfél évvel ezelőtt kapott megbízást a Filmakadémia megszervezésére, melynek létrejöttét Andy Vajna támogatta elsődlegesen. A 192 fős tagság a napokban választ majd magának elnököt, aki Novák szerint majd arra a szinte emeli a Filmakadémiát, amire való.

A Filmakadémia titkos szavazással dönti majd el a hét folyamán, hogy az összesen 6 kategóriában (nagyjátékfilm, tv- játékfilm, ismeretterjesztő film, dokumentumfilm, animációs film és kisjátékfilm) indult 270 film közül, kik lesznek majd a győztesek.

Beszéde során Novák Emil megkérte a jelenlévőket, hogy néhány másodperces csenddel adózzanak a napokban elhunyt Psota Irén emlékére.

Az este legérdekesebb szónoka azonban Falkusz Zoltán volt, aki a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének nevében intézett felhívást a magyar filmesekhez. Beszédét Horváth Zsófia tolmácsolásában hallhattuk. Falkusz arra kérte a hazai filmeseket, hogy lássák el felirattal a mozikba kerülő kópiákat, hogy a hazánkban élő nagyszámú siket és nagyothalló is részese lehessen a filmek kulturális világának.

Az esemény műsorvezetője Dobó Kata volt, valamint az este folyamán fellépett a Mandel Róbert Electric is.

A Filmhéten Zsigmond Vilmosról, a legendás operatőrről is megemlékeznek majd, a nemrég elhunyt művész kuriózumnak számító forgatási teszt- polaroid képeiből rendeznek kiállítást, valamint levetítik majd a fekete dália című Brian De Palma filmet is.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]