2007-ben robbant be a köztudatba a OneRebublic neve, mikor is Ryan Tedder és zenekara Timbalanddal közösen ‘elintézte’, hogy még a csapból is az ‘Apologize’ folyjon. Sokan már akkor elkönyvelték a bandát egy szirupos, egyslágeres hullócsillagnak, de szerencsére nem nekik lett igazuk. Három év után kezünkben tarthatjuk az új lemezt, a ‘Waking Up’ pedig masszívan rácáfol a kétkedőkre…

A zenemániás családból származó Ryan Tedder egyetemi tanulmányai befejezése után építette fel maga köré a OneRepublic-ot, régi haverjaival karöltve. Majd egy rövid idő után nem kisebb producer karolta fel őket, mint Timbaland (jááááj), amit utólag igen nagy fogásnak könyvelhetett el mindkét fél. A Dreaming Out Loud – főleg az ‘Apologize’-nak köszönhetően – egészen magasra kúszott az eladási listák hasábjain. Az ominózus dal remix változatát, még maga a producer guru is felpakolta saját lemezére. Tedder egyébként nem csak a OneRepublic-kal ért el már ekkor sikereket, hanem például a Leona Lewis-nak írt ‘Bleeding Love’ című slágerrel is.

A frissen megjelent Waking Up nevével ellentétben nem egy ébresztőt fújó lemez, sokkal inkább egy megfontolt, olykor-olykor komolyabb odafigyelést igénylő produkció. Ez alól mondjuk kivétel az ‘All The Right Moves’ című dal, mely lassan kihagyhatatlan lesz a rádiókból, zenecsatornákról. Hallgatva a korongot egyébként többeknek bevillanhat a Coldplay munkássága, de a hasonlóság egy cseppet sem zavaró. A nóták között lavírozva egyébként igen változatos stílusrepertoárral is találkozhatunk, hiszen egy kevés r&b mellett húzósabb, rockosabb tételek is sorakoznak, talán ezért is nehéz stílusi korlátok közé szorítani a bandát. Véleményem szerint a ‘Good Day’ névre keresztelt track sikerült a leghangulatosabbra, talán a legjobb az anyagon. Na és ami nem hiányozhat már egy jó OneRepublic dalból sem, azok Tedder zongorabetétei. Igaz, az előző lemezzel ellentétben itt sokszor pont ez veszik el a háttérben.

Nem az a típusú lemez lett a Waking Up, melyről majd évek múlva is beszélni fogunk, de több mint kellemes csalódás, így az év elejére.