A tavalyi év hangfelvétel-értékesítéseire vonatkozó piaci statisztikáit a közelmúltban tette közzé az IFPI, az iparág nemzetközi szervezete, ezzel párhuzamosan hozta nyilvánosságra a hazai adatokat a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ).

A nemzetközi piacon a konszolidáció jelei mutatkoznak: összesen 0,4 százalékot esett a zeneértékesítés összbevétele. 8 százalékos növekedést mutatnak a jogdíj- és a szinkronizációs bevételek (ezek a teljes bevételből mintegy 5, ill. 2 százalékot tesznek ki), a digitális szegmens 7 százalékot erősödött, a fizikai pedig 8-at gyengült.

2014-ben először fordul elő, hogy a teljes piacból egyenlő részt tudhatnak magukénak a fizikai és a digitális értékesítések. A fejlettebb piacok közül Svédországban, Norvégiában és az Egyesült Államokban a digitális értékesítések aránya 73, 72, illetve 71 százalékot tesz ki.

Magyarországon a fizikai értékesítések csökkenése 3 százalékos volt a korábbi években megszokott 20-25 százalék közötti csökkenés helyett. A digitális értékesítések már a második évben mutatnak 50 százalék körüli emelkedést. Nálunk továbbra is csak a teljes bevétel mintegy egyharmadát teszik ki – ez arányaiban hasonló a német és az osztrák adatokhoz, volumenben viszont messze elmarad (előbbi a 3., utóbbi a 16. legnagyobb piac a világon, Magyarország a 39.). A digitális bevételek mintegy háromnegyede a streaming szolgáltatásokból származik, ezen belül közel egyenlő a megoszlás az előfizetések és a reklám alapú bevételek között.

Itthon a digitális bevételek 96 százaléka a tíz legnagyobb szereplőhöz köthető (köztük a nagy nemzetközi cégek és néhány erős független hazai kiadó, illetve előadó), miközben a maradék 4 százalékon osztozik több száz jogosult.

“A tavalyi hosszú idő után az első olyan év Magyarországon, amikor az összbevételek nem csökkentek. A fizikai értékesítések továbbra is tartó, de már kisebb mértékű csökkenését ellensúlyozni tudta a digitális bevételek erőteljes növekedése” – szerepel a MAHASZ közleményében.

(MTI)