[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A lengyel rendező, Tomasz Wasilewski legújabb filmje minden szempontból nagyon erős alkotás. Az Ezüst medve-díjas filmdráma vizuálisan és a történet szempontjából is átütő hatást kelt, a benne látható, kimagaslóan jó színészi játék pedig örökre emlékezetessé teszi.

Miközben néztem Wasilewski drámáját folyamatosan az A.E. Bizottság – Szerelem című száma zakatolt a fejemben. Talán ez a dal tudja leginkább kifejezni azt a deprimált, módosult tudatállapotot, amit a viszonzatlan szerelem kapcsán érezhetünk, és amivel rendezőnk is foglalkozik.

A film négy különböző korú nő letaglózó története, akik mindannyian a szerelmet keresik a szocializmus szétmálló romjai között.

Agata (Julia Kijowska) már nem szerelmes a férjébe, viszolyog még az érintésétől is. A lakótelepi videotéka tulajdonosnője nem elégszik meg a feleségszereppel, egy színesebb, mozgalmasabb életre vágyakozik és reménytelenül szerelmes a helyi kispapba, aki egészen biztosan nem lehet az övé. A gyönyörű és méltóságteljesnek tűnő Iza (Magdalena Cielecka) a környék iskolájának igazgatója. Már hat éve egy nős férfi szeretője. A férfi feleségének halála után az asszony lázasan reménykedni kezd benne, hogy szerelme végre hivatalosan is felvállalja kapcsolatukat. A férfi azonban csak halogat, a megalázott Iza türelmetlensége pedig tragédiáig fokozódik.

Iza húga, a fiatal és bájos Marzena (Marta Nieradkiewicz) magányosan él, férje Nyugat-Németországban dolgozik. Három éve nem is találkoztak. Marzena ivással próbálja csillapítani a kínzó egyedüllétet és arról álmodozik, hogy modellként kezd új életet. Ám a várva várt fotózás csak további szenvedést és durva megaláztatást tartogat.

Renata (Dorota Kolak) a nyugdíjas tanárnő, Marzena szomszédságában él és beleszeret az egyedül élő lányba. Mindent megpróbál, hogy kapcsolatba kerülhessen vele, még csalni és hazudni is hajlandó érte. Tiszta érzelmei felmagasztalják az apró szélhámosságokat, melyeket elkövet. Reményt és vigaszt nyújthatna, ám végül ő is elbukik saját pusztító sóvárgása miatt.

Wasilewski tobzódik az érzelmi kilátástalanság szemléletes ábrázolásában. A szürke és sivár vágóképekben a rendező hosszú másodpercekig engedi gyönyörködni a nézőt, ezzel megalapozva a később csak fokozódó letargikus hangulatot. Ezt jól kiegészítik az erőteljes hatású nagytotálok és a szokatlan képkompozíciók, melyek fókuszpontja nem az aktuálisan történő eseményen van, hanem a környezet ridegségén, amelyben zajlanak. Már ezért a szokványostól eltérő technikáért érdemes megnézni a filmet.

A film tele van letaglózó, gyönyörű jelenetekkel, melyekben kimagasló a színészi játék. Ilyen például Agata és férje veszekedése a családi asztalnál, melyben sűrítve jelenik meg a rossz párkapcsolatok minden problémája, de igazából a legérdekesebb mégsem ez benne, hanem az Agata lányát játszó Julia Chetnicka príma alakítása. A szereplők közül egyértelműen Dorota Kolak a legjobb. Uralja a vásznat, szemében parázsló tűzként lobognak az érzelmek a megható táncjelenetnél, de az is magáért beszél, ahogyan csak magányosan ül egy padon és bámul bele a kamerába.

Wasilewski mindezek mellett még olyan apró finomságokra is ügyelt, mint a díszletben elhelyezett diszkrét utalások. Így lesz egy egyszerű Tövismadarak poszterből stigma Agata lelkiismeretén.

A film szereplői nemcsak egyszerűen megélik a szerelmet, de le is győzi őket ez a hatalmas, semmihez nem fogható érzés. Feladnak mindent, önmagukat is hogy belesimulhassanak a viszonzás szépségébe, de csak megsemmisülnek a becstelenségben, amibe vágyaik taszították őket. A legtisztább érzelmek állnak itt szemben a mocskos, önző ösztönökkel.

Wasilewski precíz munkája komplex, tökéletesen harmonikus és emlékezetes filmet eredményezett, amit mindenképpen látni kell. Felkavaró élmény!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Szerelem… Minek? (Egyesült szerelmes államok - kritika)
A film tele van letaglózó, gyönyörű jelenetekkel, melyekben kimagasló a színészi játék.
9Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
8.8