Az talán egy kissé túlzás, hogy az idei VOLT fesztiválnak lett volna rock napja, de a felhozatalt látva talán nem olyan nagy bűn azt állítani, hogy igenis ez a csütörtöki délután/este volt a leginkább vonzó a karcosabb zenéket kedvelők számára. Eleve nyálcsorgató egymás után olvasni olyan zenekarok neveit, mint az Ignite, a Parkway Drive, vagy a Rise Against, de ha ezek még ráadásul egymásnak is adogatják át a mikrofont a színpadon, akkor pláne extázis lesz úrrá a fenti bandák rajongóin. Mindemellett nem érdemes megfeledkezni a Bastille-ról sem, akik a tavalyi Sziget után Sopronban is seggre ültették a közönséget.

Kora délután a kisebbik nagyszínpadon a Fish! porolta le a hangszórokat elsőként, és a brutális kánikula ellenére is rengetegen tomboltak Halasék Petőfi rádió által is agyonjátszott dalaira. A magyaros pop/rock nóták mondhati jó felvezetést adtak a nem sokkal később színpadra álló Ignite show-jának. Azt mondjuk nem lehetne állítani, hogy Téglás Zoliék életük formájában érkeztek a Voltra, de még így is élvezhető volt a produkció. Köszönhető ez annak is, hogy az évek során annyi jó dalt halmoztak fel Zoliék, amivel még egy rosszabb passzban sem képes leülni a hangulat. Az Our Darkest Days és az A Place Called Home jól bejáratott himnuszai mellett a Falut várta csak igazán a közönség, ami talán még az A csitári hegyek alatt… sing alongját is felülmúlta.

A Parkway Drive-ra sok mindent lehet mondani, de az mind inkább pozitív dolog. Bár az egyik vezető magyar online újság szerint sokadvonalbeli zenekarról van szó, aki józan ésszel áll hozzá, az tudja, hogy ez mekkora ordas nagy baromság. Winston McCall és csapata a veszélyesen szűk korlátok közé zárt metalcore műfaj ellenére ritka minőségi dalokkal rukkol elő lemezről lemezre, mindezt pedig méregerős élő produkcióval fűszerezik. Az ausztrál csapat itt Sopronban is akkorát csapott a közönség közé, amitől bő egy órán keresztül harctérré változott a Petőfi rádió színpada előtti terület. Korábbi fogós és zúzós dalaik mellett persze nem maradhatott el a friss Vice Grip sem, amely az eddigi legdallamosabb Parkway-tétel, de talán még ezt is überelte a kegyetlen jól sikerült Rage Against The Machine-feldolgozás. A pletykák szerinte hamarosan ismét Budapestre látogat a csapat, úgyhogy sokáig nem kell nélkülöznünk ezt a fajta ötcsillagos performanszt.

csutortok32

A Rise Against annak ellenére az egyik legnépszerűbb rock csapat ma is, hogy legutóbbi lemezük finoman szólva sem volt közönségsiker. Tim McIlrath-ék viszont nem esnek kétségbe egy gyengébben sikerült album után (amit mondjuk ők nyilván másképp élnek meg), hiszen a RA-életmű bőven sorakoztat fel olyan dalokat, melyeket több ezer ember ordít velük. Gyakorlatilag ezt történt itt is, hiszen a 17 trackből álló setlist alatt majdnem minden fontos nótára megugráltatták a közönséget, akiknek azért – mint egy magyar fesztiválon nem meglepő – nem mindig sikerült megérteni Tim szavait. Foghatjuk mindezt a hangosításra is (ami azért ingadozó volt), ha nagyon naívak vagyunk, de a nyelvi nehézségek néha tényleg sokat tudnak rontani a hangulaton. Mindenesetre az összkép pozitív volt és talán eljön hamarosan újra az a pillanat, mikor egy jóval meghittebb közegben örülhetünk a Rise Against fellépésének.

A Bastille két éve robbant be a köztudatba, azóta pedig Európa egyik legkeresettebb fesztiválzenekara lettek. Tavaly a Szigeten mutatkoztak be a magyar közönségnek (meg a több tízezer külföldi vendégnek), most pedig már Sopron nagyszínpadán táncolhattak Dan Smith vezetésével. Dan szólóprojektje volt eredetileg a Bastille, de elég szépen kinőtte magát azóta a dolog és egy teljes zenekart rejt már a név. Egyetlen lemezük, a Bad Blood szinte minden második tétele rádiós sláger lett, úgyhogy ezeket szépen énekelte is együtt mindenki Smith-szel. Az pedig csak hab volt a tortán, mikor Dan a színpaddal szembeni toronyra is felkapaszkodott, majd a tömegbe is bevetette magát, vállalva a rajongók taperolását. Ne legyen kétségünk afelől, hogy az amúgy stúdióminőségben megszólaló banda, nem utoljára lépett fel nálunk, tippem szerint jó ideig visszajáró vendégei lesznek a magyar fesztiváloknak.

Idén a RATED számára ennyi volt a VOLT fesztivál, de természetesen jövőre igyekszünk mégtöbb időt eltölteni Sopronban és arról is beszámolni olvasóinknak.