[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Végre egy katasztrófafilm ahol nem a CGI-jal túltolt képsorok háttérben próbálnak a főszereplők életben maradni. Enélkül is lehet egy feszültséggel teli, és igazán izgalmas filmet alkotni. Ehhez azonban elengedhetetlen egy nagyon erős történet, ami a képi világ helyett, sokkal inkább az egyes szereplőkre és az egymást közötti interakcióra helyezi a hangsúlyt. Az Egy lélegzetnyire c. filmnek ezt sajnos nem sikerült megvalósítania.

Párizst földrengés rázza meg, melynek következtében mérgesgázköd árasztja el a várost. A túlélők az épületek felsőbb szintjeire menekülnek, ahová már nem ér el a gázfelhő. Egy családnak azonban nem csak ezzel a természeti katasztrófával kell megküzdenie, hanem le kell jutniuk a második emeleten ragadt lányukhoz, aki egy veleszületett betegség miatt egy speciális burokban kénytelen élni. Azonban az idő előrehaladtával rájönnek, hogy nem fog jönni a segítség, nekik kell megoldást találniuk rá, hogy mindannyian épségben kijussanak a gyilkos ködből.

Számtalan remek példa állt az alkotók előtt, melyekből okulhattak volna, hogy az alacsonyabb költségvetés nem feltétlenül jelent hátrányt, mert az egyedi látásmód, a történet váratlan fordulatai, és a színészi játék sokkal többet számít egy film elkészítése során. Nem kell messzire menni, elég csak a nemrég mozikba került Hang nélkülre gondolni.

Az alapvetően jó keretet ad a történetnek, hogy akárcsak ha velünk történt volna meg ez a katasztrófa, itt is csak annyit látunk az eseményekből, amennyit a szereplők átélnek. Ez segít a nézőnek, hogy teljesen bele tudja helyezni magát a szituációba, és néhány izgalmas jelenet keretében átélhetjük hogyan is lehet vészelhető át egy katasztrófa. Ahogy az a tétel is bizonyosságot nyer, ember embernek farkasa. A probléma azzal van, hogy a mozgalmasabb részek csak felvillanások a filmben, még a szűkre szabott 89 perces játékidő is soknak tűnik.

A főszereplő Romain Duris nem erre a filmjére lesz a legbüszkébb, ettől függetlenül mindent megtesz, hogy a lehető legtöbbet kihozza a szerepéből. Ahogy a feleségét alakító Olga Kurylenko is remekül alakítja a lányáért mindenre képes anyát.

Összeségében nagyon sajnálatos dolog, hogy nem sikerült ebből az alapfelállásból egy sokkal jobb filmet létrehozni, így elég nagy hiányérzet marad az emberben a moziból kifelé jövet.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Egy lélegzetnyire (kritika)
Összeségében nagyon sajnálatos dolog, hogy nem sikerült ebből az alapfelállásból egy sokkal jobb filmet létrehozni, így elég nagy hiányérzet marad az emberben a moziból kifelé jövet.
5Szerintünk
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
7.7