Darcey Bell misztikus thriller regényéből Paul Feig (Női szervek, A kém, Koszorúslányok) készített egy meglepően jó filmet. A krimi és vígjáték elegyeként felfogható alkotás sok mindenben hasonlít ugyan a nagysikerű Holtodiglanra, de mégis van saját karaktere, érdekes sztorija és szerencsére jó színészei is.

Stephanie (Anna Kendrick), az egyedülálló vlogger anyuka és Emily (Blake Lively) élete kifejezetten távol áll egymástól, de a két mami mégis barátságot köt. Bár utóbbi meglehetősen titokzatos és a foglalkozása először számunkra is ismeretlen, annyit biztosan tudunk, hogy sokat káromkodik és meglehetősen csípős stílusban oltogatja főnökét a nap 24 órájában. Ja és töménytelen mennyiségű száraz Martinit tud vedelni újdonsült mamipajtásával, akit –  ha már így alakult – néhányszor meg kér egy kis szívességre. Például hogy vigye haza gyerekét a suli után, mert ő dolgozik, a férje pedig külföldön van. Csakhogy az egyik ilyen kis szívesség után Emily rejtélyes módon eltűnik és Stephanie aggódásában vlogja nézőihez fordul. Ezek után jön a képbe Emily férje, Sean (Henry Golding), akinek a karaktere állhat legközelebb a halandó nézőkhöz, hiszen nem túlbuzgó, mint az özvegy Stephanie, aki erején felül vállal mindent IS és nem olyan, mint a felesége, aki nagyjából annyira pörög és rejtélyes, mint egy csészealj az égen. A lényeg viszont, hogy a szálak rendesen megkeverednek, melyeket majd nagy öröm lesz kiegyenesedni látni.

A film szerencsére nem szűkölködik a jókora fordulatokban, mely műfajilag inkább a thriller felé billenti a mérleg nyelvét, de a romkom elemek befigyelése miatt a nézőt is el tudja bizonytalanítani abban, hogy most pontosan mit is lát. Néha borzasztóan kiszámítható az egész, olykor pedig rendesen a bolondját járatja velünk. Sablonos még csak véletlenül sem lesz a film, hiába jön az az érzés, hogy egyet s mást ebből mi már valahol láttunk. Például a fentebb említett Holtodiglanban, ha máshol nem. Feig rendezésének hála viszont egy erős kezdést és egy mégjobb befejezést kapunk, amit stílusos képi világ kísér szinte végig és a tempójából is csak rövid időre veszít.

Kendrick és Lively párosa telitalálat volt, de a néző nem csak ezért lesz hálás a film végén, hanem mert egy jól összerakott, végig izgalmas alkotással sikerült őt meglepni.

Egy kis szívesség (kritika)
A krimi és vígjáték elegyeként felfogható alkotás sok mindenben hasonlít a nagysikerű Holtodiglanra, de mégis van saját karaktere, érdekes sztorija és szerencsére jó színészei is.
7.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (5 Szavazások)
7.2