A Marvel univerzum elképesztően gazdag világából ismét egy új szuperhős kapott (méltó) filmet. Az 1963 óta létező Doctor Strange elég különc figura, aki teljesen új területre kalauzol minket a köpenyes, csizmás hősök világában. Ahogy az eredeti képregények, úgy ez a film is tobzódik az újszerű megoldásokban, melyek remekül egyensúlyozzák a produkció sok helyről ismerős sztoriját.

doctor-strange-trailer-poster-comic-con

Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) idegsebésznek irigylésreméltó az élete, kár hogy emellett egy borzasztó nagy tuskó a doktor úr. Abban a hitben él, hogy övé a világ, mígnem egy tragikus baleset folytán minden tönkre nem megy körülötte. A kezeit ezután alig tudja használni, karrierjének egy pillanat alatt végeszakad. Miután a hagyományos gyógymódokkal esélytelen, hogy újra visszatérhessen hivatásához, felkeres egy titokzatos csoportot a Himalájában, akik Kamar-Taj néven ismertek. Strange hamarosan azzal szembesül, hogy a gyógyuláson túl sokkal több lehetőséget kínál számára ez a hely. Választhatja a könnyebb utat és visszatérhet az orvosláshoz, vagy felveheti a harcot egy ismeretlen gonosszal, aki a Földre pályázik. Igen az egészre.

Az alapsztoriból is látszik, hogy a Dr Strange nem újítja meg a képregényfilmeket, de hangulatával, látványával és főleg Strange karakterével egy eddig a Marvel számára meglehetősen ismeretlen vidéken kóborol. És a legjobb, hogy ezek mindegyike működik is. Annak ellenére, hogy Strange kísértetiesen emlékeztet minket Vasemberre (még a köpenye is hasonlóságot mutat Stark páncéljával), nem érezzük azt egy pillanatig sem, hogy a Marvel pofátlanul nyúlna saját magától. Strange amúgy is egy szó szerint varázslatos erő kapuján dörömböl, ez az okkult vonal pedig nem nagyon szerepelt eddig hasonló filmekben.

mads-mikkelsen-doctor-strange-3

Benedict Cumberbatch még Robert Downey Jr.-nál is szarkasztikusabb módon alakítja karakterét, a film elején tényleg feladja a leckét, hogy egyáltalán megkedveljük valahogy a pöcs doktort. Hozott magával valamit azért a Sherlockos énjéből is, de itt egy jó nagy lapáttal rátesz az egójára. Mellette egyébként még egy rakat jó színész feltűnik a vásznon, akik szintén üdítőleg hatnak. Mads Mikkelsennek hiába jutott az egykor jó, de azóta tévútra tért közhelygonosz szerepe, még így is baromi jó döntés volt tőle elvállalni Kaecilius szerepét. Ahogy Tilda Swinton, Rachel McAdams és Chiwetel Ejiofor is tetszetős a filmben.

A látvány egészen lélegzetelállító és az amúgy ezen a téren sosem fukarkodó stúdió minden eddigi produkciójánál nagyobbat villant most. Az első pár percben leesik a néző álla – ha IMAX-ben nézi, akkor még ő maga is a székről – és később is rengeteg pazar dolog jelenik meg a vásznon. A másik igen jól működő faktor, a humor. Ha nem is úgy mint a Deadpoolban, de közel sem izzadságszagú poénok hagyják el a szereplők száját.

Van tehát egy végig nem túl eredeti történet, egy fantasztikus látvány, jó humor, jó szereplők, az összkép tehát egyértelműen pozitív. Minden negatívuma ellenére az idei év egyik legjobb szórakoztató filmje és bátran odapakolható az Amerika kapitány: polgárháború vagy a Deadpool mellé egy polcra.


Itt az új Vasember, csak nagyobb az egója (Doctor Strange - kritika)
8Szerintünk
Olvasói értékelés: (5 Szavazások)
7.3