December 6-án kerül országszerte a mozikba a többszörös díjnyertes családi animációs film, a Lengemesék folytatása. A Lengemesék 2. – Tél a Nádtengeren rendezője ismét Pálfi Zsolt, történetében pedig visszatérnek a Lengék, és Füttyös Vilkó. A filmhez elkészült az első előzetes, ami itt tekinthető meg és a film magyar plakátja is.

A Lengemesék tavaly nagyszerű sikert aratott itthon és külföldön egyaránt. A Berg Judit történeteiből készült, tanulságos családi mesét közel 20 ezer néző látta a magyar mozikban. Külföldön mások mellett a rangos 34. Chicagói Nemzetközi Gyermekfilm fesztiválon nyerte el a szakmai és a gyerekzsűri elismeréseit, itthon pedig a Filmkritikus ítélték a legjobb animációs mozifilmnek. A Lengemesék Magyarország mellett több külföldi országban bemutatásra kerül; mások mellett Franciaországban, Kínában és hamarosan az Egyesült Államokban is.

A Lengemesék bizonyította, hogy a legkisebbeknek szóló családi animációs film itthon is sikeres lehet. A Berg Judit történeteiből a Temple Réka producer vezette Cinemon Stúdió gyártásában most elkészült a Lengemesék 2. – Tél a Nádtengeren, amely december 6-tól látható a magyar mozikban. A Lengemesék 2. magyar és világforgalmazója a Vertigo Média.

A Lengemesék tavaszi, és nyári kalandjai után ezúttal őszi-téli mesék várják a legkisebbeket. Ősszel a Nádtengeren a költöző madarakat búcsúztatják. Az Afrika felé tartó fecskeraj szállást kér éjszakára, ám a csapatból az egyik fiatal fecske megbetegszik. Vilkó meg akarja gyógyítani a fecskét, és ebben az sem tartja vissza, hogy a Nádtengeren nincs olyan gyógyszer, ami erőt tudna önteni a legyengült kismadárba. A Nádtenger lakóit a szomszédos tóban túlságosan elszaporodó patkányok is veszélyeztetik, s ehhez a lengéknek össze kell fogniuk a környék lakóival, mások mellett még ellenségeikkel, a harácsokkal is. Közben hűl az idő, egyre több állat költözik melegebb vidékre, vagy kezdi meg tavaszig tartó téli álmát. A lengék kitakarítják és előkészítik téli szálláshelyüket, a szigeten álló vén fűzfa odvát. A tél beálltával pedig a Nádtenger lakóinak egy része is álomba szenderül, míg a lengék élvezik az évszak adta előnyöket és várják a tavaszi kikeletet.

A Lengemesék 2. történetében Füttyös Vilkón kívül szerepet kapnak a régi barátok, elsősorban Lile, a kedves, barna hajú lengelány; Rence Ervin, a szigorú őrparancsnok; a lengék uralkodója, a bölcs Sulyom király; Táltos, a kecskebéka fiú, Vilkó barátja, akinek egy régi sérülés miatt nem fejlődött ki az egyik lába; valamint a környék állatai, régi és új ellenségek és szövetségesek: harácsok, vízi patkányok, őzek, vaddisznók.

Berg Judit mesekönyveiért rajonganak a gyerekek. A Lengemesékben egy különleges lényekkel teli mesevilág tárul elénk, megismerjük a tópart élővilágának életét, az évszakok hozta változásokat és miközben izgulunk Füttyös Vilkó és barátai kalandjain, olyan komoly kérdésekről is szó esik mint a becsület, bátorság, a tolerancia vagy az összefogás ereje.