Niels Arden Oplev, aki az eredeti Tetovált lány filmet, vagy éppen az Egyenesen át remake-et rendezte, most arról a dán fotóriporterről, nevezetesen Daniel Rye-ről forgatott mozit, aki 13 hónapot töltött el Szíriában az ISIS foglyaként. Daniel végül hazatérhetett, de nem akármilyen poklot kellett átélnie neki és a Dániában sok helyen csak falakba ütköző családjának.

A Daniel a kőkemény valóságot mutatja be. Egyrészt Rye beszámolói alapján, másrészt a családja által átéltekre támaszkodva. És ez bizony fájdalmas még a vásznon is.

Mint azt mindenki tudja, aki egy kicsit is követte a híreket az elmúlt évtizedben, Szíria csöppet sem békés hely – a terrorszervezetek pedig egész komoly üzletet csináltak abból, hogy külföldi újságírókat, önkénteseket raboltak el váltságdíj reményében. Így került a karmaik köze Daniel (Esben Smed), aki friss haditudósítóként lépett be az országba. Alig néhány fotó elkészítése után viszont már a pokolban találta magát. Legnagyobb pechjére – és amúgy teljesen érthető módon – országa, Dánia nem tárgyal terroristákkal, nem fizet váltságdíjat senkiért. Daniel családja ezért egy közvetítőt fogad, gyűjtést szervez, könyörög, gyakorlatilag mindent bevet, hogy fiukat megmentsék.

Hosszú hónapok telnek el így, közben pedig Daniel több fogollyal is megismerkedik, köztük a tragikus sorsú James Foleyval (Toby Kebbell) is. Foleyt az a Dzsihád John végezte ki, aki Daniel és rabtársai életét kíméletlenül megkeserítette – a terrorista egyébként maga is meghalt nem sokkal később.

Oplev mesterien mutatja be a túszdrámák eddig sosem látott és érzett naturalizmusát. A félelmek és bizonytalanságból fakadó „egyszerű, emberi” túlélési módszerekre is egyedülállóan tekint ki a film, miközben a hozzátartozók saját drámája mellett azokat a  támadásokat is elkellett viselniük hogy tárgyalnak és pénzt is kínálnak szerettükért az ISISnak.

Hiába láttunk már jó pár filmet a témában, a Daniel így is beviszi a gyomrost a nézőnek. Megmutatja a kegyetlen valóságot, de közben arra is választ ad, hogy miért vállalják sokan máig ugyanezt a kockázatot, amit 7 évvel ezelőtt Daniel Rye.

Daniel (kritika)
Hiába láttunk már jó pár filmet a témában, a Daniel így is beviszi a gyomrost a nézőnek. Megmutatja a kegyetlen valóságot, de közben arra is választ ad, hogy miért vállalják sokan máig ugyanezt a kockázatot, amit 7 évvel ezelőtt Daniel Rye.
80%Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
81%