Az Apollo holdra szállásának 50. évfordulója alkalmából a NationalGeographic az elkövetkező évben kiemelten foglalkozik a világűrrel, bemutatvaaz űrkutatás múltját, jelenét és jövőjét.

Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

A National Geographic bejelentette, hogy az elkövetkező évben minden felületén kiemelten foglalkozik az űrkutatás témájával. A tematika a National Geographic tévécsatorna tudományos-ismeretterjesztő műsoraiban is megjelenik.

A programsorozat hazánkban 2018. november 18-án, vasárnap veszi kezdetét, ekkor a csatorna egész estés űrutazásra invitálja a nézőket: 20 órától az Űrrepülőgép-program: Győzelem és tragédia című kétrészes minisorozat első epizódja kerül bemutatásra, amely a NASA Space Shuttle programjának történetébe enged bepillantást. Ezt követi a Curiosity: Egy Mars-jármű élete című film, amely a Mars-kutatás legfrissebb eredményeiről számol be.

Vasárnaponként 22 órától a Mars – Utunk a vörös bolygóra sorozatmásodik évadja lesz látható. A nagyszabású sorozat a Mars meghódításánaklehetőségét vizsgálja, hogy vajon képes lehet-e az ember a bolygókolonizálására. A műsorban a fikciós történetelemeket dokumentumfilmesszegmensek és szakértői megszólalások váltják. A sorozatot szinte teljesegészében Magyarországon forgatták, egy közel háromszáz fős stáb az etyekiKorda Stúdiót változtatta Mars-bázissá.

Az első epizódot követően az Utunk a Marsra a SpaceX-szel című film kerül bemutatásra, melyben az Elon Musk alapította, egy leendő marsi misszió előkészítésén dolgozó SpaceX vállalat működésébe nyerhetünk bepillantást és vadonatúj felvételeket láthatunk a forradalmi Falcon Heavy rakétáról.

November 21-én debütál a Misszió a Naphoz című film, amely egy aktuális és fontos témát dolgoz fel: a Parker Solar Probe nevű űrszondát 2018. augusztus 12-én indította útnak a NASA a Nap légkörének tanulmányozására. A tervek szerint a szonda minden eddiginél közelebb kerül a Naphoz, és a kutatás számos új adatot és információt szolgáltat majd számunkra a létünket biztosító égitestről.

A National Geographic űrkutatássalkapcsolatos programsorozatának részeként az elkövetkező hónapokban számos továbbiműsor kerül bemutatásra. Ilyen a 2019 márciusában debütáló Kozmosz: Történetek a világegyetemről második évada, melynekműsorvezetője Neil DeGrasse Tyson asztrofizikus. A műsor Carl Sagan máraikonikussá vált sorozatának utódjaként az univerzumot a legújabb kutatási eredményekfényében mutatja be. 2019 júliusában a holdra szállás ötvenedik évfordulójakapcsán pedig egy egész hetet szentel majd a tévécsatorna az Apollo űrprogramnak.