Tavaly a Rage Against The Machine 1992-es száma, a Killing In The Name megnyerte a csatát az X Factor ellen, a 18 évvel ezelőtti szerzemény szoros versenyben diadalmaskodott a zenei műsor tavalyi győztesével szemben, és a RATM végzett a karácsonyi slágerlista élén. Idén ismét több mozgalom indult, amelyeknek célja, hogy legyőzze az X Factor-nyertes kislemezdalát. Közülük a legérdekesebb John Cage 1952-es, háromtételes kompozíciójának „feldolgozása”, amelyet neves közreműködőkkel vesznek fel újra…

A 4 perc 33 másodperces szerzeményben csupán csendet lehet hallani, illetve a stúdióból beszűrődő zajokat, amelyekre vonatkozóan az 1992-ben elhunyt John Cage a kompozíció elkészülésekor külön instrukciókat adott. A zenészeknek oda kell ülniük a hangszereik mellé, a felvételeken hallatszik minden egyes zaj, amit a muzsikusok adnak ki.

A karácsonyi piacra megjelenő számot ma rögzítették Londonban, a felvételen több tucat neves zenész jelent meg, így Pete Doherty, a Kooks, az Orbital, az UNKLE, a Coldcut, vagy a Guillemots tagjai, a stúdiómunkálatokat neves producerek felügyelik, sőt, remixek is megjelennek a számról.

Arra kevés az esély, hogy a dal felkerüljön a karácsonyi slágerlista élére, ugyanis nem ez az egyetlen X Factor-ellenes kezdeményezés, és várhatóan megoszlik a „protest vásárlók” választása.

-est-