Goda Krisztina és régi alkotótársa, Divinyi Réka készítették el az olasz Teljesen idegenek című közönségkedvenc magyar változatát. Elsőre talán mindenki a fejéhez kap, aki látta az eredetit, hogy ezt vajon miért kellett, de szerencsére a végeredmény igazolja a BÚÉK-ot. Egy jóval könnyedebb, humorosabb verzióban élhetjük át ezt a történetet, mely egy rendkívül izgalmas ötleten alapul.

Szilveszter éjjelén járunk, ahol egy baráti társaság együtt bulizná át magát az új évbe és hogy az éjfélig tartó várakozást felpezsdítsék, egy játékot találnak ki: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteketa mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És persze ez tonnányi bonyodalmat szül, hiszen gyakorlatilag mindenkinek van valami rejtegetni valója, másik élete, vagy egyszerűen  egy olyan teher, amit eddig nem mert senkivel megosztani.

Ahogy szép sorban megérkeznek a vendégek és kezdjük megismerni őket, tippelgetünk, kinek milyen titka lehet. Márk (Lengyel Tamás) például nagy macsó volt, mielőtt megismerte mostani menyasszonyát, Fannit (Törőcsik Franciskát), de az ő esetében hamar egyértelmű lesz mi lapul az sms-ei közt. A többieknél azért nem ennyire nyílvánvaló, hogy mit nem akartak eddig megosztani barátaikkal, de ez is egy nagy erénye a filmnek.

Pazar a színészgárda is egyébként, személyes kedvencünk a Dömét alakító Elek Ferenc volt, aki a remek alakítása mellett egy tanulságos meglepetéssel szolgál a nézőnek. A film amúgy boncolgatja a mobilmánia, a képernyőfüggőség napi jelenlétét az életünkben, azt,  hogy mindent IS megosztunk a külvilággal, pedig sokszor nem is tudjuk, ez mennyire veszélyes lehet, vagy hogy mennyire meg lehet ezzel ölni az intim szférát.

Még túl élénken él az emlékezetünkben a Teljesen idegenek ahhoz, hogy ne akarjuk mindenáron párhuzamba állítani a két alkotást. De az az igazság, hogy nem érdemes keresni a különbségeket, a hibákat, mert a BUÉK-nak is van létjogosultsága. A tanulságot pedig amúgy is mindenki levonhatja a film végén. Néhányan talán a moziból kifelé jövet biztos törölnek 1-2 üzenetet és képet, mert ugye ez a film picit hat a lelkiismeretre is. Hogy miért? Mert mindannyiunknak vannak titkai és igen, mindenki hazudik, ha másért nem is, hogy védje magát, vagy a környezetét.

BÚÉK (kritika)
Elsőre talán mindenki a fejéhez kap, aki látta az eredetit, hogy ezt vajon miért kellett, de szerencsére a végeredmény igazolja a BÚÉK-ot. Egy jóval könnyedebb, humorosabb verzióban élhetjük át ezt a történetet, mely egy rendkívül izgalmas ötleten alapul.
Látvány75%
75%Összpontszám