Ahogy közeleg a film bemutatója, egyre több dolog derül ki Az Északi című, a 10. században játszódó véres viking eposzról, ami az idei év nagy mozis szenzációjának ígérkezik. Az új információk részben a rendező-forgatókönyvíró, Robert Eggers szíves közlékenységének köszönhetők, aki a minap interjút adott az Entertainment Weeklynek, és érdekes dolgokat árult el. Például azt, hogy a főhőst, a bosszúálló viking herceget (Alexander Skarsgard) nem véletlenül hívják Amleth-nek, ugyans a sztori ugyanazon skandináv eposz alapján készült, amelyből Shakespeare a Hamletet írta. Eggers mindenkit biztosít arról, hogy most igazi vikingeket fogunk látni. „A nézők azt hiszik, ismerik az ősi skandináv harcosokat, mert látták az 1958-as Vikingeket Kirk Douglasszel a főszerepben, amiben rajzfilmekből szalajtott csávók tomboltak szarvakkal díszített sisakban. Vagy megnézték a tévésorozatokat, ahol meg úgy néznek ki a vikingek, mintha sci-fikből kölcsönzött rocksztárok lennének. Mi valami egészen mást csináltunk.” 

Eggers nem győzi dicsérni a film főszereplőjét. „Alex már a Tarzanban sem volt nyápic gyerek, de most olyan hatalmasra nőtte ki magát, hogy az elképesztő. Ami az alakítását illeti, teljesen átlényegült, eggyé vált a karakterrel, bosszúálló haragja olyan rettenetes, hogy csak arra tudok gondolni: erre találták ki a mozit.” 

A skandináv misztikummal átitatott film hatalmas sztárparádét vonultat fel – Anya Taylor-JoyNicole KidmanWillem DafoeEthan Hawke –, a hab a tortán pedig a vásznon régen látott Björk a boszorkány szerepében, aki szalmakoronát viselve fekete könnyeket hullajt varázslás közben. 

(The Northman – hazai bemutató: 2022. május 19.)