Jos Satriani még decemberben perelte be a Coldplayt, mert szerinte a brit együttes ellopta egyik korábbi szerzeményét. Az amerikai gitáros szerint a Viva La Vida című dal egy 2004-es szerzeményének, az If I Could Fly-nak a plagizálása, legalábbis egyes részek szinte változtatás nélkül kerültek át a britek albumára. A Coldplay tagadta a vádakat, és nem volt hajlandó elfogadni a peren kívüli egyezkedés lehetőségét…

Így azonban bírósági tárgyalás lett a dologból, amely éppen a héten vette kezdetét. A Coldplay ügyvédje jelen volt a Los Angeles-i tárgyaláson és tolmácsolta a zenekar álláspontját, vagyis azt, hogy nem történt semmiféle szerzői jogsértés, ezért egy fillért sem fizet az amerikai gitárosnak. A Coldplay most azt reméli, hogy a szakértők megállapítják: a két szám között nincs akkora hasonlóság, hogy megnyerhető legyen Satriani keresete.

Chris Martinék nem tudták megállni, hogy beszóljanak a gitárosnak, és azt üzenték a bíróságon keresztül: Satriani dalában nincs semmi eredetiség, ezért már eleve szerzői jogvédelmet sem érdemelne.

est