Rágalmazás miatt indított pert a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda a Netflix ellen, amelynek Pénzmosó című filmje az iroda 2016-ban kirobbant botrányáról szól – írta a The Guardian című brit napilap szerdán.

    A panamai cég partnerei, Jurgen Mossack és Ramon Fonseca el akarják érni, hogy a Netflix internetes műsorszóró ne kezdhesse el pénteken a Gary Oldman és Antonio Banderas főszereplésével forgatott film online forgalmazását.
    A Panama-iratok néven elhíresült botrányban az offshore jogi iroda titkos aktái szivárogtak ki. Az iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, és a dokumentumokból kiderült, hogy az ügyvédek abban segédkeztek, hogy ügyfeleik eltüntethessék vagyonukat.
    A Mossak Fonseca kedden nyújtott be keresetet a connecticuti kerületi ügyészségen, amelyben arra hivatkoznak, hogy a Pénzmosó című filmben úgy ábrázolják őket, mint „könyörtelen és gondatlan ügyvédeket, akik pénzmosásban, adócsalásban, megvesztegetésben és/vagy más bűncselekményben vesznek részt”. Egyúttal arra kérték a bíróságot, hogy állítsa le a produkció forgalmazását.
    Az ügyvédek szerint a film bemutatása a tisztességes eljáráshoz való jogukat is sérti, mivel az Egyesült Államokban az FBI vizsgálatot folytat a cég ellen, és ezt a produkció befolyásolhatja.
    Az ügyvédek amiatt is panaszt tettek, hogy a film, amelyben Meryl Streep özvegyet alakít, aki egy vízi balesetben veszíti el a férjét, olyan „gonosz embereknek mutatja be őket, akik hasznot húztak 20 ember halálából, akik egy hajótúrán vesztették életüket”.
    Mossack és Fonseca azt is nehezményezték a dokumentum szerint, hogy a filmben engedély nélkül használták a logójukat.
    Az ügyvédi iroda a Netflix mellett személyesen a rendezőt, Steven Soderberghet is támadja a keresetben.
    A Netflix a brit lap szerint még nem válaszolt a keresetre, és a tárgyalás idejét sem tűzték még ki.
    A Mossack Fonseca tavaly márciusban számolta fel irodáját, két évvel a Panama-iratok botránya után, amely kiteregette klienseik ügyeit. Számos érintett, befolyásos ember ellen indult vizsgálat világszerte.

MTI