[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Elemzők szerint az idei nyár nem sorolható a fősodorbeli hollywoodi filmek klasszikus nyári szezonjai közé. A Bloomberg jelentése alapján a stúdiók becsült vesztesége csaknem egymilliárd dollárra rúghat.

Az elemzés emlékeztetett arra, hogy a hollywoodi stúdiók éves bevételének 40 százalékát a nyári szezonban vetített filmek bevétele hozza, érzékenyen érinti őket a várakozásoktól elmaradó haszon. Az idei deficit mintegy 915,6 millió dollár (250 milliárd forint), ami mellett eltörpül a tavalyi 546,3 millió dolláros veszteség.

A tetemes veszteséget elsősorban nem a kisebb költségvetésű filmek elmaradt bevételei okozták, hanem néhány nagyszabású produkció bukása. A hat nagy filmstúdió – Paramount, Fox, Sony, Universal, Warner Bros., Disney – 32 nyári bemutatójából 17 vérzett el a jegypénztáraknál.
A Bloomberg elemzője szerint nyáron beigazolódott, hogy a közönség kevesebbet jár moziba. A problémára az a megoldás kínálkozik, hogy elég lenne kevesebb stúdió is Hollywoodban, de ez nem fog bekövetkezni – fejtette ki Doug Creutz.

A legrosszabbul a Ben Hur című remake szerepelt, amely várhatóan 75-120 millió dolláros veszteséget könyvelhet el. A Paramount filmstúdió 75 millió dollárt veszített a Star Trek: Mindenen túl című sci-fin, a Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból című filmen pedig további 65 milliót.
A Disney három filmje, A barátságos óriás, az Alice Tükörországban és az Elliott, a sárkány is megbukott a jegypénztáraknál, a stúdió további produkciói, a Szenilla nyomában és az Amerika kapitány: Polgárháború azonban helyrebillentették a mérleget, amely így jelenleg 521 millió dolláros hasznot mutat.

A Universalnál készült Kubo és a varázshúrok 80 milliós veszteséggel, a Sony újrahangolt Szellemirtókja pedig egyes – bár a stúdió által vitatott – becslések szerint 58 milliós mínusszal zárta forgalmazását.
A hanyatló bevételeket számos okkal magyarázzák, mint a kifáradó folytatások, az online és tévés tartalomszolgáltatók előretörése, vagy a rossz kritikák. A bírálat azonban nem minden esetben bátortalanítja el a nézőket: a Suicide Squad – Öngyilkos osztag a langyos fogadtatás ellenére Észak-Amerikában 300 millió dollárt keresett, és a többi piacon még ennél is többet.

A nyár legnagyobb bevételű filmjeinek tízes toplistáján a Warner Bros. három produkciója, a Démonok között 2., a Központi hírszerzés és a Mielőtt megismertelek is szerepel.

A stúdiók nyári mérlege végül csak a Paramountnál mutat majdnem 300 millió dolláros mínuszt, a Fox és a Sony csekély nyereséget, a Universal, a Warner és a Disney pedig 300-500 millió dollár közötti nyereséget könyvelhetett el a Bloomberg grafikája szerint.

MTI

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]