Volt idő, hogy vakon bíztunk Guillermo del Toro-ban, hiszen fűződik a nevéhez megannyi felejthetetlen és egyedi film (Ördöggerinc, A Faun labirintusa), de aztán az utóbbi időben kaptunk tőle olyan alkotásokat is, melyek nem kerültek be a kedvenceink közé (A Hobbit, Tűzgyűrű). Ezúttal viszont egy olyan mozival készült, melynek története már az előzetes hírek szerint is hátborzongatónak tűnt. A Bíborheggyel del Toro most visszakanyarodott korábbi alkotásaihoz és bár egy remélt horror helyett véres romantikát kaptunk, azért érdemes volt várni rá.

A Bíborhegy történetének középpontjában a gyönyörű Edith Cushing (Mia Wasikowska) áll, aki az elit körökben megbecsült édesapjával él együtt és roppant mód foglalkoztatja őt az írás, azon belül is a természetfeletti dolgokat érintve veti papírra gondolatatait. Ezen érdeklődése nem véletlen, mivel Edith kislányként elvesztette édesanyját, aki egy este (a film talán legfélelmetesebb jelenetében) szellemként visszatér hozzá és figyelmezteti, hogy majd egyszer valamikor egy bizonyos Bíborhegyre hívják, maradjon a fenekén. Évekkel később feltűnik a sármos Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) és teljesen elcsavarja a lány fejét, azonban a férfi és testvére, Lucille (Jessica Chastain) körül valami nagyon nem stimmel. Edith apja hiába sejti, hogy az új jövevények hátsó szándékkal közelítenek a lánya felé, közbelépni már nem tud, mivel rejtélyes körülmények közt valaki meggyilkolja. Így hát Edith mindent hátrahagyva követi Thomast és Lucille-t kastélyukba, melynek láttán minden ember fejvesztve menekülne a legközelebbi faluba. Edith azonban marad és egyre furcsább dolgokat tapasztal a furcsa vörös anyagon elterülő házban, az pedig csak hab a tortán, hogy bizony ez nem más hely, mint a Bíborhegy. Innen pedig már magától értedődik, hogy hátborzongató titkok felfedezése vár a lányra.

Káprázatos látványvilágot tár elénk Guillermo del Toro, melyben a díszletek, a kosztümök, a színészek mind kiemelkedőek, egyedül a történet kapcsán lehet némi hiányérzetünk. Bár a rendező ezúttal sem fukarkodott a durva jelenetekkel (nem hiába 18-as besorolású a film), itt sokkal inkáb van szó egy sötét romantika kibontakozásáról, mintsem szellemekkel, vagy egyéb természetfeletti lényekkel való viaskodásról. Persze azért tartogat meglepetéseket a néző számára ez a két óra, de az is biztos, hogy sokan másra számítottak előzetesen. Ahogy egyébként del Toro maga is fogalmazott a film kapcsán,

az emberekben rejlik az igazi horror“.

Szóval a valódi gonoszságot most ne a kísértetektől várjuk.

A horror kedvelők nem a Bíborhegy kapcsán fogják imába foglalni Guillermo del Toro nevét, de azért kár lenne leírni ezen művét. Egy nagyon szépen megalkotott, olykor tényleg hátborzongató, epikus történetet szállított most nekünk.

Köszönet a UIP-Duna Filmnek a vetítésért!

Bemutató: 2015. október 15.

Az emberekben rejlik az igazi horror (Bíborhegy - kritika)
A horror kedvelők nem a Bíborhegy kapcsán fogják imába foglalni Guillermo del Toro nevét, de azért kár lenne leírni ezen művét. Egy nagyon szépen megalkotott, olykor tényleg hátborzongató, epikus történetet szállított most nekünk.
Ami tetszett
  • fantasztikus látványvilág
  • remek szereplők
Ami nem tetszett
  • kiszámítható történet
7.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (5 Szavazások)
9.0