A szintipop műfaj, mint olyan, gyakorlatilag már a ’80-as évek végén kezdett elmerülni a süllyesztőben. Az utóbbi időkben viszont ismét feltűnt néhány ígéretesnek tűnő formáció, de olyan összeszedett és igényes munkát senki sem tett le mostanában az asztalra, mint Adam Young, vagyis maga az Owl City

A 23 éves, Minnesotából származó fiatalember 2004 óta elég aktívan termeli a különböző projektek neve alatt kiadott anyagokat, azonban mind közül csak az Owl City durrant igazán nagyot. A 2008-as ‘Maybe I’m Dreaming’ lemezen még nem forrt ki teljesen a legfrissebb, ‘Ocean Eyes‘ című koronghoz hasonló atmoszféra, de néhányt dalt onnan is átpakolt Young az aktuális anyagra, kissé feltuningolt formában.
A myspace segítségével befutott Young, cikkünk tárgyát már tavaly nyáron megjelentette az USA-ban, de ha késve is, a lényeg az, hogy végre itthon is hozzáférhetünk az ‘Ocean Eyes’-hoz. Az első ami szembetűnik, mikor kézhez vesszük a lemezt, hogy talán túlzottan is minimalista a kivitelezés. Utoljára a kalózkazetta korszakban voltak ennyire slendriánul összedobva a borítók, mint itt. De ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget ennek, a lényeg a tartalom, az pedig kárpótol a külsőségekért.
A dalokból csakúgy árad a nyugalom, a napfény, és ha bár az előttünk álló 12 dal viszonylag monotonnak tűnhet, önkéntelenül is a repeat gomb után nyúlkálunk a vége felé. Adam kellemes hanggal megáldott énekes, bár viszonylag kevés teret ad magának a kibontakozásra. Igaz ez magára a zenére is, de ettől még nagyszerűen használja ki a szinti és a laptopja által nyújtott lehetőségeket. Az pedig külön öröm, hogy azért egy kis akusztikus gitárt is belecsempészett néhány dalba. Ha valakinek egyébként mond valamit a Death Cab for Cutie frontembere által életre hívott The Postal Service nevű project, akkor az nagyjából most már képben lehet az Owl Cityvel is, habár Young határozottan cáfolta nemrég, hogy az előbb említett formációt majmolná.

Amit talán mindenképpen érdemes kiemelni a korongról, az a ‘Fireflies’ című nóta, mely az elmúlt egy-két hónapban a hazai zenecsatornákon is nagy kedvenc lett. Emellett a Breanne Dure közreműködésével felvett ‘Salwater Room’ és a ‘Hello Seattle’ érdemel kiemelt figyelmet, de ahogy már feljebb említettem az összes dalban találhatunk valami szeretni valót. Ezek alapján bátran merem ajánlani az ‘Ocean Eyes‘-t azoknak is, akik amúgy görcsbe rándulnának a szintipop szó hallatán. Egy próbát mindenképpen megér.

Owl City – Ocean Eyes

1. Cave In
2. The Bird and the Worm
3. Hello Seattle
4. Umbrella Beach
5. The Saltwater Room
6. Dental Care
7. Meteor Shower
8. On the Wing
9. Fireflies
10. The Tip of the Iceberg
11. Vanilla Twilight
12. Tidal Wave

EmailMegosztásFacebookMySpaceTwitter