A Dalai Lámát nem csak azért tisztelhetjük, mert bölcsessége „oly mély, mint az óceán”, hanem azért is, mert tudását rendületlenül törekszik megosztani másokkal: regelt a Facebookon, és ex-progrockénekesnőket is szívesen lát színpadon. Nemrég Anneke van Giersbergen, a The Gathering egykori sztárja énekelt őszentségének. Anneke a The Gatheringből történt kiszakadása (2007) óta egy szépen ívelő szólókarriert foganatosított rezüméjén, hozva a szokásosat: egy viszonylag jó lemez (Air), majd annak turbózott, ám akusztikus változata (Pure Air), olyan jeles vendégművészekkel, mint a King Crimson-os John Wetton, vagy Sharon den Adel a Within Temptationből…

Sokaknak ez még nem bizonyította, hogy Annekében a Gatheringen kívül is van potenciál, azonban a 2009-es In Your Room meghozta neki az igazi áttörést – ez volt az első album, melyet saját stúdiójában, egy holland vidéki kis házban rögzített, s amely a nemzetközi figyelmet is rávonta.

Miután ezzel bebulizta a világot, abban a kegyben részesülhetett, hogy egy Smashing Pumpkins-os vendégszereplés után magának a Dalai Lámának énekelhetett, mégpedig a Night of Tibet nevezetű esemény keretében, Amszterdamban.

„Hollandia legjobb zenészeivel és a persze az Agua-val együtt adtuk elő őszentségének a Tibet Song-ot (Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan). Miután kezet fogtunk, még órákig éreztem az energiáját és a melegséget.” – emlékezett vissza a művésznő. Nyilván ebből merített, mikor kitalálta, hogy idén új, live albummal jelentkezzen (Live In Europe) – egy újabb meglepetés.

Előzetesek szerint a lemez tökéletesen érthetővé teszi, miért annyira népszerűek Anneke koncertjei, és még friss-ropogós nótákat is felpakoltak rá. A hazánkban is visszatérő vendégként ismert Van Giersbergen ezután sem pihen meg. A Live in Europe boltokba kerülését követően ismét útra kel, s az európai miniturné keretében Budapestre is benéz, így november 29-én az A38 hajón élvezhetjük majd társaságát.

a Negative Art bemutatja:
Anneke van Giersbergen & Agua de Annique
vendégek: Turbo, Képzelt Város
2010. november 29. hétfő
Budapest, A38 Hajó

19:30 kapunyitás
20:00 Képzelt Város
20:50 Turbo
21:50 Anneke van Giersbergen & Agua de Annique

jegyár: 5.000 Ft
elővételi helyek: A38 Hajó, Ticket Express, Ticketportal, CD Pince, Shark, Headbanger, Wave