Nemrég a PeCsa Music Hall színpadán köszönthettük az amerikai Evanescence-t, első magyarországi fellépésükön pedig nemcsak a fantasztikus hangulatú őrületet, hanem Amy Lee energikus jelenségét is az emlékezetünkbe véshettük. Az énekesnő a koncert előtt a szoros időbeosztás miatt csupán egy röpke interjú erejéig fogadhatott minket a Phenomenon szerzőjével közösen, ám Amy minden kérdésünkre lelkesen válaszolt, a mosoly pedig a hőség ellenére sem olvadt le a szájáról…

Ez lesz az első fellépésetek Magyarországon, de nem az első látogatásotok. Emlékszel még, hogy miért választottátok Budapestet a Good Enough videó helyszínének?
Valójában a rendezőnk választotta ki ezt a várost. Emlékszem, akkor épp turné közben voltunk a zenekarral, ezerrel promóztuk az aktuális lemezünket, és logisztikailag ez tűnt a leginkább kézenfekvő megoldásnak mindannyiunk számára. Az egész klipet itt forgattuk le, és nagyon jó emlékek maradtak meg bennem arról a napról.

És ma volt alkalmatok szétnézni a városban?
Igen, bár meglehetősen fáradtan érkeztünk ide, úgy reggel kilenc környékén. A Prágából Budapestre vezető út egy kicsit zötyögősre sikeredett, úgyhogy kissé harapós kedvünkben voltunk (nevet). Itt van egyébként a férjem, Josh is, akivel dél körül elmentünk egy vendéglőbe, és megkóstoltunk néhány magyaros ételt, amelyek nagyon ízlettek.

Eddig milyen a turné? Mi volt a legőrültebb pillanata?
Nem is tudom, képes vagyok-e egyetlenegyre visszagondolni.

Mondhatsz többet is!
Hát akkor egész nap sorolhatnám (nevet). Ez a mostani koncertkörút már október vagy talán már szeptember óta tart, és tényleg remek minden. Próbálok néhány kiemelkedő pillanatra gondolni… Trinidad és Tobagóban jártunk, bár igazából azt sem tudtam, hol lehet ez a hely, mielőtt megérkeztünk. Akkortájt volt a 30. szülinapom, amelyet az egyik sziget strandján ünnepeltük meg mindenkivel, aki számít. Nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy megélhettem egy ilyen pillanatot, hogy az egész addigi munkámnak köszönhetően eljutottam egy ilyen csodás helyre. Előző nap egyébként Prágában jártunk, és egy egész szabadnap jutott a város felfedezésére. Lenyűgöző volt, úgy értem, az USA-ban nincsenek ilyen történelmi helyek, és ezek egy amerikai számára észbontóak.

Van most olyan csajfrontos zenekar, akiket tehetségesnek tartasz, és szívesen hallgatsz?
Igen, most a Halestorm az, amelyik szerintem az egyik legjobb, női énekessel rendelkező csapat, ráadásul az USA-ban közösen is turnéztunk. Volt idő, hogy elég kevés ilyen zenekar került a köztudatba, úgyhogy mindig nagy öröm, ha felbukkan egy-egy újabb tehetséges banda, amelynek női frontembere van.

Milliónyi CD-t adtatok el, hatalmas turnék, teltházas koncertek vannak a hátatok mögött, már Grammy-t is nyertetek. Mik a további célok? Esetleg van olyan álmod, amely még nem valósult meg?
Az a fő, hogy teljes erőbedobással dolgozz! Hálás vagyok az eddigi sikerekért, és főleg a Fallenért, amely ugye az első lemezünk. Még gyerek voltam, mikor azokat a dalokat írtam, de most már sokkal jobbnak érzem magam, felnőttem, megváltoztam. A cél az, hogy továbbra is hajtsam magam, egyre jobban és jobban, és olyan zenét készítsek, amit szeretek. Mikor a Fallent csináltuk: imádtam! Mikor a The Open Doort csináltuk: nagyon imádtam! Mikor a mostani lemezt csináltuk: abszolút IMÁDTAM! Ez az eddigi kedvencem, hiszen 10 évvel ezelőtt képtelen voltam ennyire jól kifejezni magam. Szerintem a célnak nem a sikernek vagy a pénznek vagy a rajongók szerzésének (bár tényleg ők azok, akik a legtöbbet jelentik számomra) kellene lennie. Az igazi cél az az érzés, hogy tényleg megtettél mindent, amit tudtál, és a legjobbat hoztad ki magadból. És erre hajtok én is.

Annak ellenére, hogy az Evanescence a ’90-es évek közepe óta létezik, mindössze 3 albumot adtatok ki. A legutóbbi tavaly jelent meg, szóval jelentheti ez azt, hogy ismét éveket kell várni egy friss korongra, vagy ezúttal más a terv?
Talán még az is lehet, hogy ezúttal hamarabb jön majd egy új album, de igazából ebben nem vagyok valami biztos. Nálam egy lemez sohasem a pénzcsinálásról szól. Annyi hiteltelen szar kering odakinn, én viszont szeretek biztos lenni abban, hogy amit létrehozok, az valódi és értékes. Szóval ha újra elkap az ihlet, akkor ismét nekiállunk a dalírásnak, de ez minden bizonnyal nem mostanában lesz.

Az interjú a Phenomenon magazinnal közösen készült!