Legutóbb Joe Satriani állította azt, hogy a Coldplay lenyúlta egyik korábbi számát (katt ide több infoért!), vagy legalábbis nem tudta annyira átírni, hogy ne legyen észrevehető a hasonlóság. Az amerikai gitáros be is perelte a brit zenekart, de nem sokkal később az együttes közleményben cáfolta, hogy bármiféle ötletet elcsent volna kollégájától. Nem ez volt az első eset, hogy másik zenész lopással vádolta a Coldplayt, ám eddig nem bizonyosodott be Chris Martinékról, hogy ötleteiket másoktól szedik.

A frontember már unhatja a vádaskodást, és a napokban két számot is megnevezett, amely más előadók hatásairól árulkodik, igaz, csak az egyik nevezhető némi rosszindulattal "igazi" lopásnak.

"A Shiver című számunk az első lemezről egy égbekiáltó Jeff Buckley-koppintás. Huszonegy évesek voltunk, Jeff igazi hős volt a szemünkben, és ez tökéletesen hallható is a dalban, igaz, a szám nem lett olyan jó, mint gondoltuk" – árulta el a frontember.

"Az új lemezen a Violent Hill című szám valóban árulkodik Beatles-hatásról, mert a Violet Hill egy londoni utca, az Abbey Road közelében. Egyértelmű a párhuzam" – mondta Martin.