Szeptember 29-én, kedden este, a világpremierrel egy időben kerül a hazai mozik műsorára Roger Waters koncertfilmje, A fal, amely a Pink Floyd legendás gitárosának két évvel ezelőtti világturnéjának észbontó felvételeit kombinálja egy személyes hangulatú önvallomással.

Alan Parker 1982-es alapműve után most egy kicsit más megközelítésben csendülnek fel a kultikus koncepcióalbum dalai. Waters betekintést enged családja legbelsőbb magánéletébe, és őszintén mesél a nézőknek arról a traumáról, amit édesapja és nagyapja halála okozott az életében. A basszusgitáros dalszerző mindkét felmenője a világháború poklában lelte halálát, így egyiküket sem ismerhette. Ezt az űrt próbálja meg Waters betölteni azzal, hogy elzarándokol apja és nagyapja sírjához Olaszországba és Franciaországba. Az út alatt végig az élet magasztosságán és a háború értelmetlenségén elmélkedő zenész a könnyeit sem rejti el előlünk. Erős érzelmei sokszor valóban megrázóak. Ebben a megvilágításban már pontosan érthető, hogy Waters miért tevékenykedik olyan lelkesen most is politikai aktivistaként.

Az érzelmes road movie-t pedig ütemesen szakítják meg a két évvel ezelőtti koncertturné ámulatba ejtő felvételei, mintegy kihangsúlyozva a film így is egyértelmű üzenetét.

A kimagasló minőségű 4K/ Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételek valóban olyan hatást keltenek, mintha egy remekül hangosított koncerten lennénk. A lenyűgöző orwelli víziók és a zene szinte megszakítják kapcsolatunkat a valósággal és teljesen belefeledkezünk a rockoperába.

A fal háborúellenes tiltakozása most is éppolyan aktuális, mint régen. Waters elsődlegesen arra hívja fel a figyelmünket, hogy minden kizárólagosan az egyénen múlik, hiszen csak mi tudjuk lebontani a saját magunk által épített falakat, melyek elválasztanak minket embertársainktól. A 135 perces játékidő végére garantáltan újragondoljuk majd, amit eddig a háborúról véltünk hinni, ha pedig nem, akkor az tényleg nagyon szomorú.

A téglák mi magunk vagyunk (Roger Waters - A Fal - kritika )
A kimagasló minőségű 4K/ Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételek valóban olyan hatást keltenek, mintha egy remekül hangosított koncerten lennénk.
7.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (14 Szavazások)
9.0