[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A pénteken rajtoló, 246 km-es Spartathlon futóversenyt mutatja be kreatív dokumentumfilmjében Simonyi Balázs, aki maga is résztvevőként, idén negyedszerre küzdi végig az extrém távot. Az HBO Europe és a SpeakEasyProject közös produkciójában készülő, fesztiválsikerekre számító, Ultra című filmet 2017-ben mutatják be Magyarországon, elsőként az HBO-n.

Szeptember 30-án, pénteken reggel startol a 2016-os Spartathlon, az egyik leghíresebb ultramaratoni futóverseny, amelyen a versenyzőknek az Athén és Spárta közötti 246 km-es távot legfeljebb 36 óra kell teljesíteniük. Az extrém versenyre idén tizenöt magyar futó nevezett, köztük, már negyedszerre, Simonyi Balázs filmrendező is, akinek legújabb kreatív dokumentumfilmje erről a különleges futóversenyről szól, bemutatva annak öt szereplőjét, motivációikat és drámáikat. A film a tervek szerint 2017. tavaszán kerül bemutatásra az HBO-n és az HBO GO-n. A neves DOK.Incubator programba beválasztott és annak keretében megvalósuló film már elkészülte előtt is több filmfesztiválon kapott az utómunkát támogató díjat.

Az Ultra című film előzetese az alábbi linken tekinthető meg:

A maratonfutás legendája a spártai futáson alapszik, abból értelmeződött át tévesen az újkori olimpiára a 42,195 km-es táv. A történeti kutatások szerint azonban az 1983 óta évente megrendezett Spartathlon útvonala a valóságos: a verseny Pheidippidész athéni futár történelmi futását követi, aki Hérodotosz elbeszélése szerint az indulását követő napon érkezett Spártába. Az extrém futóversenyen nemcsak a távolsággal, de a közel 1200 m-es szintemelkedéssel, a nappali hőséggel és az éjjeli hideggel is meg kell küzdeniük a világ számos országából érkezett futóknak. A magyar résztvevők többször győztek már és eddig összesen 100-szor teljesítették sikerrel a versenyt.

A Spartathlon idei magyar indulóit az alábbi linken lehet élőben követni a péntek reggel 6 órakor induló versenyen.

A 2016-os Spartathlonon induló magyar versenyzők névsora:

Török-Ilyes László, Márkus István, Veress Béla, Szabó Béla, Máténé Varju Edit, Maráz Zsuzsanna Jeszenszky Péter, Frank Tibor, Kolluti Margit, Vackzó Zsolt Zoltán, Sipos József, dr. Szabó Zoltán, Simonyi Balázs, Lőw András, Nagy Katalin (USA színekben)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]