A Velencei Filmfesztivál keretein belül mutatták be Luca Guadagnino új remekművét, a Sóhajokat (Suspiria). Dario Argento 1977-es kultfilmjének remake-je bő két órán keresztül igyekszik lekötni nézőit, ám a premieren akadt olyan, aki inkább telefonjával foglalatoskodott – a több perces álló tapsos méltatás aztán a rendező szívét is megenyhítette. A hozzánk novemberben érkező, feltételezéseket latolgató misztikus horror nagy kihívást jelentett a főszereplők számára is, hiszen a rendező koreográfiákkal viszi keresztül nézőit a film történésein.

A hazai mozikban 2018. november 8-án debütáló horror 1977-ben játszódik, amikor a Szürke ötven árnyalatának főszereplője, Dakota Johnson (Susie Bannion) Berlinbe érkezik, hogy a Markos Tanz Company tagja lehessen. A méltán híres tánctársulat egyik tagja éppen ekkor titokzatosan eltűnik, egy másik táncos pedig igyekszik a végletekig elmenni, hogy kiderítse, milyen sötét titkot rejteget a vezetőség. Susie ott tartózkodása alatt rengeteget fejlődik, hiszen a társulat vezetője, Madame Blanc (Tilda Swinton) foglalkozik vele.

A Velencében debütáló filmet nyolc perces álló tapssal örvendeztették a kritikusok, ám a bemutatón akadt olyan résztvevő is, aki inkább a telefonját nézte. – Körülbelül tíz sorral előrébb, mint ahol mi ültünk Tilda Swintonnal, volt egy srác, aki folyamatosan nyomkodta a telefonját. Egész este csak arra tudtam gondolni, hogy odamegyek hozzá és jelzem, mennyire tiszteletlen. Egyenesen utáltam, hogy a kijelző fényével zavarja az előadást – méltatlankodott a Szólíts a neveden című filmmel 2018-ban Oscar-díjra is jelölt rendező, Luca Guadagnino. A hosszas tapsvihar aztán felülírta benne a negatív érzéseket.

A Dario Argento-film átiratának egyik érdekessége, hogy nem játszik benne férfi szereplő. Az egyetlen Lutz Ebersdorf lenne, viszont spekulációk szerint, hihetetlen ügyes maszkmesterek segítségével ezt a szerepet is Tilda Swinton tölti be. A feltevést a rendező egy félrehúzott mosollyal se nem cáfolja, se nem erősíti meg, Dakota Johnson pedig diplomatikusan csak annyit nyilatkozott, hogy a kérdés a rendező urat illeti meg. Ebersdorfnak már IMDb profilja is fellelhető, ezzel pedig a kétkedés tovább mélyül.

Dakota Johnsonnak ennél sokkal nagyobb kihívást jelentettek az eredeti filmnél sokkal intenzívebb táncjelenetek. „Úgy éreztük, hogy a táncnak részt kell vennie a boszorkányság folyamatában, így az egy nagyobb rituálé felé irányul, és ez lesz a film lényege” – indokolta  változtatását a rendező. Johnson így már egy évvel a forgatás előtt elkezdte az edzéseket, ám elmondása szerint, még így is rémisztő volt számára mások előtt mozognia. Ezen jelenetek horrorisztikumát tovább emelik a kézzel csomózott, vörös kötélből készített ruhadarabok, amelyek Giulia Piersanti jelmeztervező ötletei alapján a vér csöpögő érzését keltik.

A Sóhajok hangulatát Thom York, a Radiohead énekesének dalai fokozzák tovább és teszik még rémisztőbbé, amelyet a magyar filmvásznakon a Cinetel filmforgalmazó gondozásában láthatunk ősszel.