Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilm szombaton megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is. Nemes Jeles filmje továbbá szombaton elnyerte az 1996-ban elhunyt francia kulturális újságíró és filmkritikus emlékére alapított francia Francois Chalais-díjat is. És hogy teljes legyen a díjeső, a Saul fia érdemelte ki a legjobb hangmérnöki munkáért járó díjat is a 68. cannes-i filmfesztiválon.

Az Arany Pálmát, a fesztivál legrangosabb díját Jacques Audiard francia rendező kapta meg a párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Srí Lanka-i tamil menekültekről szóló alkotásáért, a Dheepanért.

A világ legrangosabb filmes seregszemléjének hivatalos versenyprogramjába meghívott magyar film legutóbb harminc évvel ezelőtt kapott díjat a nemzetközi zsűritől: Szabó István a Redl ezredesért a zsűri díját vehette át 1985-ben.

„Nagyon komoly dolog, hogy a zsűrinek is ennyire tetszett a film azok után, hogy a fesztiválon sokat volt róla szó, és hogy el tudtuk adni mindenhol a világban. Ráadásul a Sonynak (az amerikai forgalmazónak) nagyon nagy tervei vannak vele” – hangsúlyozta Nemes Jeles László. Elmondta, hogy filmje készítésekor egyáltalán nem díjakban gondolkodott, elsősorban az érdekelte, hogy az alkotás mennyire tud a kortársaihoz szólni. A cannes-i szereplés pedig érzése szerint azt bizonyítja, hogy a Saul fia képes rá.

A fesztivál kezdetén a versenyprogramban nagy sikerrel bemutatott, majd óriási visszhangot kapott magyar alkotás, a 38 éves Nemes Jeles László első filmje. Három korábbi kisfilmje (TürelemThe CounterpartAz úr elköszön) több mint harminc díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon. A film főhősét, Sault Röhrig Géza alakítja, aki az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor Sonderkommandójának tagjaként egy nap felfedezni véli az áldozatok között saját fiát, és attól kezdve mindent elkövet, hogy sikerüljön méltóképpen eltemetnie.

Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a főszerepeket Röhrig Gézán kívül Molnár LeventeUrs Rechn és Zsótér Sándor alakította. A Laokoon Filmgrup gyártásában készült alkotást a Magyar Nemzeti Filmalap több mint 320 millió forinttal támogatta.

A filmet a Mozinet Kft. forgalmazásában június 11-től vetítik a magyar mozikban.

MTI/EST