Április 15-én kigyulladt a párizsi Notre Dame, a világ egyik leghíresebb székesegyháza. Az épület tetőterében gyorsan terjedtek a lángok, a tűzvészt csak mintegy 15 órás küzdelem árán sikerült megfékezni. A National Geographic új dokumentumfilmje exkluzív felvételek és megrázó interjúk segítségével eleveníti fel a katasztrófa pillanatait.

Április 15-én az egész világ Párizsra figyelt, amikor kigyulladt és hosszú órákon át égett Franciaország egyik leghíresebb műemléke, a Notre Dame székesegyház. A National Geographic Notre Dame: Versenyfutás a lángokkal című filmje ritkán látott felvételek, szakértőkkel és tűzoltókkal készült interjúk, valamint látványos 3D-rekonstrukciók segítségével tárja elénk a katasztrófa pillanatait. A film bemutatja, ahogy a mentésirányítók szó szerint versenyt futnak a lángokkal, valamint azokat a döntéshelyzeteket, melyek nemcsak a 856 éves katedrális, de a tűzoltók szempontjából is kritikusak voltak.

A film kronologikus rendben, a tűzvész valamennyi fontos mozzanatára kitérve viszi végig az eseményeket. Többek között megtudjuk, hogy mi történt azokban a percekben, amikor az esti szentmise alatt megszólalt a tűzjelző a székesegyházban, és befutott az első riasztás a hatóságokhoz. Megrázó képeket láthatunk a hosszú órákon át tartó hősies harcról, melyet az épület szerkezete megmentéséért vívtak a tűzoltók; és másnap reggel ott lehetünk a tűzvész helyszínén, amikor a nyomozók behatolnak a katedrálisba, hogy felmérjék a károkat és feltárják az okokat.

Párizs vezetése minden rendelkezésre álló emberi és technikai erőforrást mozgósított a Notre Dame megmentése érdekében. Az oltásban 60 tűzoltóállomás több mint 400 tűzoltója vett részt; a lángok felé 13 db – 4000 liter/perces kapacitású – tömlőből irányították a vizet.
A vízutánpótlást két hajó biztosította a Szajnából nagy teljesítményű szivattyúk és egy több száz méteres tömlőrendszeren át; a legnehezebben megközelíthető helyek oltásában pedig egy lépcsőmászásra alkalmas, szélsőséges körülmények között is működőképes Colossus robot is részt vett. A Szajna partjáról több ezres tömeg figyelte a tűzoltók harcát Párizs – és a világ – egyik leghíresebb temploma megmentéséért.

A Notre Dame: Versenyfutás a lángokkal című filmet szeptember 15-én, vasárnap 16 órakor vetíti a National Geographic csatorna.