A National Geographic egy rendkívüli dokumentumfilm-sorozattal emlékezik meg a szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulójáról. Az Emmy-díjas 72 Films és az Oscar-díjas producerek, Dan Lindsay és T.J. Martin által jegyzett 9/11: EGY NAP AMERIKÁBAN az egyik legátfogóbb és legmegrázóbb filmalkotás a szeptember 11-ei eseményekről.

A húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én New Yorkban, Washingtonban és Pennsylvaniában végrehajtott véres terrortámadásokra a National Geographic a 9/11: Egy nap Amerikában c. rendkívüli dokumentumfilm-sorozattal emlékezik.

A 9/11: Egy nap Amerikában hatrészes dokumentumfilm sorozat a szeptember 11-ei eseményeket idézi fel szemtanúk, túlélők, valamint a mentésben részt vevő tűzoltók és mentősök visszaemlékezéseinek segítségével. Az Emmy-díjas 72 Films és az Oscar-díjas producerek, Dan Lindsay és T.J. Martin, által jegyzett széria epizódjait szeptember 3-tól négy egymást követő estén tűzi műsorára a National Geographic csatorna, este kilenc és tíz órától.  

A sorozat készítői aprólékos és időigényes munkával mintegy 951 órányi archív felvételből válogatták ki a hat epizód összesen hétórás anyagát – egy egyszerre informatív és megrázó, a nézők érzelmeire ható alkotást létrehozva, mely nemcsak sokkol és megdöbbent, de egyúttal fel is emel a szereplők önzetlensége, önfeláldozása és hősiessége által. A széria készítői három év alatt 54 embert interjúvoltak meg, akik összesen 235 órában beszélték el szeptember 11-e történetét – tökéletesen hitelesen, a saját nézőpontjukból, egyes szám első személyben.

Az izgalmas, a nézőket a képernyők elé bilincselő epizódok a tragikus eseménysorozat valamennyi fontos pillanatát felelevenítik az eltérített repülőgépek becsapódásától az ikertornyok összeomlásáig, valamint – mindenekelőtt – a mentők, tűzoltók és civilek hősies helytállásáig. Az események részletes – a történéseket olykor percről percre bemutató – krónikáját archív fotók, valamint szemtanúk, túlélők és tűzoltók visszaemlékezései teszik teljessé. A sorozatban bemutatott filmfelvételek egy része most kerül először a nagyközönség elé: láthatunk képsorokat, melyeket közeli lakásokból és utcákból vettek fel nem sokkal a becsapódásokat követően; bepillanthatunk az ikertornyok lábánál dolgozó orvosok életmentő munkájába; később pedig nyomon követhetjük a túlélők után kutató önfeláldozó, saját testi épségükkel nem törődő tűzoltókat az összeomlott épületek instabil romjai közé.

“Minden tragédiájával és szomorúságával együtt ez a nap a hősiesség, az önzetlenség és az emberségesség napja is. A sorozattal szeretnénk halhatatlanná tenni ezeket a történeteket; egy újabb történelmi eseményt a maga mélységében és komplexitásában a nézők elé tárni, ami már hagyomány a National Geographic-nél”mondta Courteney Monroe, a National Geographic Global Networks vezérigazgatója. 

A dokumetumfilm-sorozat a ’9/11 Memorial & Museum’-mal hivatalos együttműködésben készült. A sorozat az AFI DOCS és a Sheffieldi Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál válogatásába is bekerült, az első – egész estés – epizódot június 11-én levetítették a Tribeca Filmfesztiválon.  A sorozatot a 72 Films készítette a National Geographic számára. Executive producerek Dan Lindsay, T.J. Martin és David Glover, rendező Daniel Bogado, zenéjét David Schweitzer szerezte.

A 9/11: Egy nap Amerikában szeptember 3-tól szeptember 6-ig látható, 21 és 22 órakor a National Geographic csatornán.