Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monae, a Hidden Figures című űrdráma három sztárja meghatottan mesélt vasárnap a Torontói Filmfesztivál közönségének a NASA-nak dolgozó afroamerikai nőknek emléket állító produkcióról.

A Theodore Melfi (St. Vincent) rendezésében forgatott filmet 2017 elején mutatják be Észak-Amerikában, a torontói mustrán a produkció néhány részletét láthatták előzetesen a nézők.
A Hidden Figures három afroamerikai nőről szól, akik a hatvanas években részt vettek a NASA űrprogramjában, és szakmai tudásuk jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy John Glenn első amerikai űrhajósként 1962-ben megkerülhette a Földet.
Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monae a BBC News szerint könnyes szemmel nézte végig a film előzetesét. “Ez a történet nagyon fontos. Ha tudtam volna ezekről a nőkről, amikor felnőttem, talán engem is arra ösztönzött volna, hogy rakétatechnikával foglalkozó tudós legyek” – mondta Henson, aki a filmben Katherine Johnson matematikust alakítja. NASA-beli kolléganői közül Dorothy Vaughant Spencer, Mary Jacksont pedig Monae játssza.
Cameron Bailey, a Torontói Filmfesztivál művészeti igazgatója úgy fogalmazott: olyan triót alkottak, amely “a faji és a nemi korlátokat is átlépte”.
A szereposztásban Kevin Costner, Kirsten Dunst és az Agymenőkből ismerős Jim Parsons is feltűnik.
Spencer elmesélte, hogy az általa megformált Dorothy “bármit szét tudott szedni és aztán megint összerakni”, és ez a képessége jól is jött, amikor rendbe kellett hoznia a NASA IBM számítógépét.
“Az Apollo-13 című filmben, de a többi erről szóló filmben sem említettek meg egyetlen nőt sem, se feketét, se fehéret” – hangsúlyozta Spencer, aki szomorúan fűzte hozzá, hogy az igazi Dorothy Vaughan és Mary Jackson már nem érhették meg, hogy láthassák a róluk szóló filmet.
“Annak azonban nagyon örülök, hogy Katherine Johnson látni fogja” – mondta.
A három színésznő kiemelte, hogy nem az Oscar-szezon foglalkoztatja őket, azt szeretnék, ha Johnson büszke lenne erre a filmre.
A vetítést és közönségtalálkozót egy szabadtéri koncert követte, amelyen a film dalait komponáló Pharrell Williams lépett fel.
A Torontói Filmfesztivál szeptember 18-án zárul.

MTI