[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Adam McKay (Pancser Police, Taplógáz, Tesó-tusa) rendezői munkásságának köszönhetően az elmúlt évtizedben a tengerentúlról is egyre jobb abszurd humorral fűszerezett filmek érkeztek. Most hogy McKay egy sokkal komolyabb témához nyúlt, azt gondolnánk maga mögött hagyta korábbi védjegyeit, de meglepő és egyben örömteli módon pont hogy nem így történt: remekül beépítette ezeket A nagy dobásba is, mellyel még ezt a nehéz és lehangoló történetet is remekül valósította meg.

A film valós eseményeken alapszik, méghozzá a 2008-as, sokak életét romba döntő világválságot megelőző történéseken. Mielőtt beütött volna a nagy krach, a különc pénzügyi zseni, metal zene rajongó Michael Burry (Christian Bale) befektetési szakértőnek feltűnt, hogy a lakáspiac nagyon ingatag lábakon áll és hamarosan össze is fog omlani. Nem ő volt viszont az egyetlen, aki látta a baj bekövetkeztét és próbált rajta nagyot húzni. A Deutsche Banknál dolgozó Jared Vennett (Ryan Gosling) is szembesül a probléma létezésével, majd bevonja Mark Baum-t (Steve Carell) és csapatát is a buliba, sőt, a pénzügyi szektorból kiábrándult Ben Rickert (Brad Pitt) is kénytelen belátni, hogy a bankok még annál is sunyibbak voltak, mint azt valaha gondolta volna.

Négy hihetetlenül jó színész karakterén keresztül követhetjük tehát a pénzügyi összeomláshoz vezető utat, mégsem kerül egyikük sem igazán a középpontba. Bár elég sokat megtudunk rólunk, inkább egy-egy alkatrész mindegyikük a nagy gépezetben. Ha mégis ki kellene emelnünk négyük közül valakit, az biztosan Steve Carell lenne, aki a Foxcatcher után ismét egy drámaibb szerepben bizonyítja, hogy nem csak az idétlen vígjátékokhoz illik a karaktere. Meglepő viszont, hogy Brad Pitt mindenkinél jobban a háttérben marad (igaz, ő producerként is részt vett a film elkészítésében).

Adam McKay óriási erénye, hogy bár egy borzasztóan nehezen elmesélhető és foldogozható sztorihoz nyúlt, sikerült azt oly módon megvalósítania, hogy senki nem fog ásítozni a moziban a legképtelenebb pénzügyi szakkifejezések hallatán sem. Néha már egészen szürreálisan magyarázza el nekünk mi mit jelent, de ez legyen inkább meglepetés a nézőnek. Humor tehát van a filmben, de egy cseppel sem több, mint amit a téma komolysága elbír.

A nagy dobás megnézése után garantáltan másképp fogunk tekinteni a körülöttünk zajló eseményekre, de az szintén biztos, hogy ez a film visszaad némi hitet számunkra, hogy Hollywoodból nem csak a butítás érkezik, hanem annak épp szöges ellentéte is. A témához képest roppant szórakoztató alkotást kaptunk, mely korunk egyik legaktuálisabb problémájáról készített látlelete mellett filmélménynek is maradandó.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Az igazság nagyon fáj (A nagy dobás - kritika)
A témához képest roppant szórakoztató alkotást kaptunk, mely korunk egyik legaktuálisabb problémájáról készített látlelete mellett filmélménynek is maradandó.
Ami tetszett
  • Az utolsó pillanatig érdekfeszítő sztori
  • A film váratlan "vendégei"
Ami nem tetszett
  • Olykor túlontúl abszurd
8Szerintünk
Olvasói értékelés: (8 Szavazások)
9.6