[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

– Leszállt az Atlanti-óceánra…
– Melyik részére?
– Az egészre!

.

Senki nem fog hinni a szemének A Függetlenség Napja 2 – Feltámadást nézve. Egyrészt mert szuperlátványos, másrészt mert olyan szinten buta, logikátlan történettel támad, hogy arra nem nagyon vannak szavak. Roland Emmerich rendező 20 évvel ezelőtti első része minden hibája ellenére igazi kultuszfilm volt és az is marad, de ez a felturbózott folytatás csak a néző kikapcsolt agyának szól. Durva, vagy sem, de szinte biztos, hogy még így is a nyár egyik nagy durranása ez lesz a mozikasszáknál.

AFuggetlensegNapjaFeltamadas_jelenetfoto (33)

20 éve legyőztük a ránk támadó idegen fajt, az azóta eltelt két évtizedet pedig arra használtuk fel, hogy az idegenek technikáját felhasználva ne csak saját mindennapjainkat könnyítsük meg, hanem egy ütős védelmi rendszert is Föld körüli pályára állítsunk. A nagy világbéke és boldogság persze nem tarthat sokáig, hiszen az univerzum másik végében is jól tudják: mikor ha nem a 20. évfordulón játsszák le a második menetet. Közben persze a Földön is történtek dolgok. Will Smith karaktere egy tesztrepülés során meghalt (értsd: Smith nem akart visszajönni a folytatásra), a fiát, aki szintén a hadseregben szolgál, nemzeti hősként, vagy inkább popsztárként kezelik az egész világon. Az ex-elnök (Bill Pulman) lánya is képbe kerül, aki egészen véletlenül annak a pilótának (Liam Hemsworth) a vőlegénye, akinek a kezében ott lesz a világ sorsa.

Mindezzel igazából semmi gond nem lenne, ha Emmerich megpróbált volna egy korrekt vázat adni a filmnek. De itt nincs váz, csak csapongás, eszméletlen módon túltolt invázió és ide-oda ugráló szereplők, akiknek még a jövőbe látás is megy már.

AFuggetlensegNapjaFeltamadas_jelenetfoto (14)

Roland Emmerichnek eddig olyan remekműveket köszönhettük, mint a Holnapután, az I.E. 10 000, Az elnök végveszélyben, vagy a 2012. Nem semmi lista a rombolás mesterétől, úgyhogy egy-két jobban sikerült alkotása (pl. Anonymus) ellenére valami hasonlóra számítottunk tőle. A látvány tényleg lenyűgöző: akkora vizuális orgia bontakozik ki ebben a két órában, aminek köszönhetően végülis nézhető lesz a film. Az más kérdés persze, hogy az értelmet a CGI trükkök is kénytelenek nélkülözni.

Az egyik legzavaróbb dolog viszont az egész filmben, hogy logikai bukfencek garmadájával van tele. Ki, honnan, hova, hogyan, miért??? Kb. ezek az egyszerű kérdések jöttek fel bennem percről percre és Emmerich nem akar segíteni összeérinteni a szálakat. Ezen még lök egy nagyot lefelé a sok súlytalan szereplő. Liam Hemsworth most is csak pont annyira rossz, mint bármely korábbi filmjében, a Will Smith fiát alakító Jessie T. Usher pedig nem azért semmilyen, mert eddig jóformán csak sorozatszerepei voltak, hanem mert teljesen mindegy, hogy ott van a vásznon vagy nincs. Jeff Goldblum mondjuk még mindig jó arc, kb. ő az aki ment valamit az egész szereplőgárda renoméján. A párbeszédek butácskák, az idegenek természetesen még ennél is butábbak, de szerencsére ott van nekünk Amerika, akit ismét szájtátva figyelhet az egész világ. Bizony Roland Emmerich nem most szándékozott felhagyni a túltolt patriótizmusával.

AFuggetlensegNapjaFeltamadas_jelenetfoto (17)

Zsibbad az agy a Feltámadás közben és nincs olyan érv, ami igazából e mellett a folytatás mellett szólt volna. Persze nem ez a legrosszabb dolog, ami történhetett, hiszen már biztosan jön a harmadik rész, aminek szépen meg is vetették az ágyát a film végén. Te jó ég, ott mi lesz?!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Agyzsibbasztással támadnak az idegenek (A Függetlenség Napja 2 - Feltámadás - kritika)
A 20 évvel ezelőtti első rész minden hibája ellenére kult státuszban marad. A második szórakoztat ugyan, de ezen inkább már csak szánakozik az ember.
Ami tetszett
  • Látványos, de nagyon
  • A maga módján elszórakoztat
Ami nem tetszett
  • Buta sztori
  • Súlytalan szereplők
  • A rendező nem normális
5Szerintünk
Olvasói értékelés: (47 Szavazások)
4.5