[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Disney vállalat megszakította a kapcsolatát a világ legjobban fizetett YouTube-sztárjával, PewDiePie-jal, aki antiszemitizmus gyanújába keveredett – számolt be róla a BBC News kedden.

A Disney azt követően döntött a kapcsolat megszakításáról, hogy a YouTube-sztárnak az utóbbi hónapokban több nácikra vagy antiszemitizmusra utaló tartalmú videója jelent meg a világhálón.
PewDiePie, valódi nevén Felix Kjellberg, elismerte, hogy a videók provokatívak voltak, de hangsúlyozta, hogy semmiféle gyűlöletkeltést nem pártol.

A svéd férfi tavaly 15 millió dollárt keresett a YouTube közösségi videomegosztón.

A Disneyvel a Maker Stúdión keresztül került kapcsolatba, amely a havonta együttesen több milliárd nézőt vonzó és a reklámok révén jól kereső YouTube-sztárokat fogja össze.
„Bár Felix a provokációival és tiszteletlenségével sok követőt szerzett magának, ezúttal túl messze ment, ezek a videók helytelenek” – közölte a Maker Stúdió.
Az egyik vitatott videóhoz Kjellberg egy toborzóhonlapon keresztül felbérelt két indiai férfit, hogy tartsanak fel egy táblát, amelyen a „Halál minden zsidóra” felirat szerepel. A bírálatokra azt válaszolta: csak megpróbálta megmutatni, milyen őrült az a modern világ, amiben élünk, különösen néhány online elérhető szolgáltatás és az emberek „néhány dollárért bármit mondanak”.

PewDiePie nevetségesnek nevezte, hogy egyetértene ezekkel az üzenetekkel, ám azt belátta, hogy „ezek a tréfák végül is bántóak voltak”.

Egyéb videóin például valaki egy horogkeresztet rajzolt, megszólalt náci himnusz és feltűnt egy náci karlendítés – ezekről mind azt állította, hogy csak viccnek szánta. PewDiePie-t tavaly ideiglenesen letiltották a Twitterről, mert viccelődött az Iszlám Állammal.

MTI

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]