Ötven éve filmrajongók milliói tanulták meg, hogy a Pazuzu nevű démon szállta meg Az ördögűző főhősét, a Regan nevű kislányt (Linda Blair). Mivel Pazuzutól akkor sikerült megszabadulni, ahogyan a film címe is korrekt módon utalt rá, az ősszel látható folytatásban új démon száll meg ezúttal már két kislányt. David Gordon Green, Az ördögűző: A hívő rendezője, forgatókönyvírója és executive producere ezzel kapcsolatban annyit árult el, hogy Pazuzunak tényleg búcsút mondhatunk, de most is olyan démonnal folyik a küzdelem, aki ismerős lehet a téma szakértői számára. Több sem kellett a SyFy Wire portálnak, megkeresték dr. Scott Poole-t, a charlestoni egyetem történészprofesszorát, akinek egyik kutatási területe a horror szerepe a tömegkultúrában.

A tudós szerint két jelölt jöhet számításba az új Ördögűző démonaként. Az egyikük a Bibliából is ismert Asmódeus, a bujaság démona, aki a zsidó, az iszlám és a perzsa hitvilágban egyaránt jelentős szerepet betöltő ártó lény. A professzor másik tippje Moloch, az alvilág bikafejű istene, akit az emberáldozattal hoznak összefüggésbe, és népszerű karakter szokott lenni horrorfilmekben, de már Fritz Lang 1927-es, filmtörténetű jelentőségű Metropolisában is felbukkant. Sőt, Moloch figyelemreméltó vendégszereplő John Milton 1667-ben kiadott, világirodalmi klasszikusnak számító Elveszett Paradicsomában is, amely Lucifer rossz véget érő, bár empátiával megrajzolt pályafutását tárja az olvasók elé tíz kötetben.

A hamarosan bemutatkozó démon feltehetően visszatér az ősszel látható Az ördögűző: A hívő folytatásában, a The Exorcist: Deceiverben (kb. Az ördögűző: Ámító), amelynek bemutatását 2025 áprilisára tervezik. A trilógia harmadik részét valószínűleg 2027-re várhatjuk, de erről hivatalos adat még nincs.

(The Exorcist: Believer – hazai bemutató: 2023. október 12.)