Chris Martinéknak mostanában feltűnően gyakran gyűlik meg a baja olyan kollégákkal, akik azt állítják, hogy ellopták egyik régebbi szerzeményüket. Joe Satriani be is perelte a brit együttest, mert szerinte a Viva La Vida szinte teljes egészében az ő szerzeménye (ő If I Could Fly címen adta ki annak idején), a Coldplay pedig pofátlanul lenyúlta azt. A pereskedés jelenleg is tart, de máris bejelentkezett egy másik előadó, aki azt állítja: a Viva La Vidát valójában ő írta meg néhány évtizeddel ezelőtt. Yusuf Islam (alias Cat Stevens) szerint a dal ő írta meg1973-ban Foreigner Suite címmel…

Figyelem a Satriani-Coldplay vitát, de ha valaki figyelmesen meghallgatja a dalt, akkor észreveszi, hogy ez az enyém! Ez a Foreigner Suite, kétség sem fér hozzá” – állította Islam, aki 2003-ban a Flaming Lipset vádolta lopással, mert a zenekar Fight Test című dala hasonlított az ő egyik 1970-es szerzeményéhez. Akkor a Flaming Lips belement, hogy a számból befolyó jogdíjakat megfelezze a zenésszel. A Coldplay azonban nem ismeri el, hogy bárkitől is ötleteket csent volna, így hallani sem akar megegyezésről.

Kemény dolog, amikor azzal vádolnak, hogy elloptál valamit, miközben nem ez az igazság. Érdekes, hogy éppen a sikeres dalok azok, amelyekre azt mondják, hogy elloptuk őket. Ki lehet találni, hogy miért van ez. Vannak részletei a saját számainknak, amiket mások szerzeményeiben is hallani lehet, de egy oktávban csak nyolc hang van, és ezek fölött senkinek sincs tulajdonjoga. Valószínűleg több ezer szám van, amely pontosan ugyanolyan akkord felépítéssel rendelkezik. A plagizálás szándékos lopást jelent, mi viszont ilyet nem követtünk el és nem is fogunk” – mondta Will Champion, a Coldplay dobosa.

est