Nincs értelme felvázolni a punkzene elmúlt negyven esztendejének idővonalát a Bad Religion említése nélkül – ez ugyanis lehetetlen feladat. A 70-es évek legvégén alakult Los Angeles-i zenekar ma valóságos intézménynek számít, amely előtt generációk róják le tiszteletüket mind a rajongók, mind pedig az árnyékából kilépő zenekarok közül. Nem elég, hogy a 90-es évekbeli pop punk robbanás elképzelhetetlen lett volna a formáció nélkül, de a gitáros Brett Gurewitz által létrehozott Epitaph kiadó feltörekvő bandák egész hadának nyújtott segítő kezet, arról nem is beszélve, hogy a Good Charlotte-hoz vagy a Fall Out Boyhoz hasonló modern sztárpunkok mennyit köszönhetnek annak, amit a banda az idők során elért.

A csapat széleskörű befolyása zenéje univerzális hatása miatt egyáltalán nem meglepő. Szélsebes, gépszíj-rántotta tempó, egyszerre kaparós és jólesően sodró gitárfutamok, valamint az összetéveszthetetlenül dallamos énektémák keresztezik egymást a formáció albumain, melyeken a tagok rendre nagy figyelmet szenteltek a fajsúlyos, akár politikai, akár társadalmi üzeneteknek is. Ezeknek köszönhetően alakult ki az a sajátosan külvárosi aszfaltíz, amit a csapat dalainak kivételesen melodikus, sokszor mégis keserű mivoltából tevődik össze.

Bár egyetlen állandó tagként mindössze Greg Graffin énekest sorolhatjuk fel, változó felállásban a produkció (kisebb szüneteket beiktatva) folyamatosan aktív volt, amit kitűnően bizonyít gazdag albumtermése: 2013-as True North című lemezével bezárólag összesen tizenhat korongot tett le az asztalra, és akkor még nem vettük figyelembe a különböző élő-, illetve válogatáslemezeket. Egy ekkora vehemenciával és kultusszal bíró bandánál logikus lenne elsöprő népszerűségre következtetni, azonban a csapat a több millió eladott hanghordozója ellenére sem vesztett méltóságából, bármikor bevethető formulája pedig a mai napig verhetetlen maradt – erről pedig mind az augusztus 18-i koncerten, mind pedig a tervek szerint jövőre érkező új anyagon meggyőződhetünk.

Jegyárak:
5.500 (első 500)
6.500 (elővét)
7.500 (augusztus 3-tól)

Bad Religion - Budapest Park